Život u Italiji

TROŠKOVI

Cijene variraju ovisno o tome gdje živiš. Sva turistička područja i glavni gradovi, posebno na sjeveru Italije, su skuplji od manjih gradova. Okvirne cijene nekih osnovnih stvari su navedene u nastavku (u eurima):

Mlijeko: 1,20 / l

Kruh: 3,50 / kg

Maslac: 1,70 / 250 gr.

Govedina: 9,00 / 19,00 / kg

Piletina: 8,00 / 10,00 / kg

Riža: 1,70 / 2,50 / kg

Tjestenina: 0,80 / 1,20 / kg

Mineralna voda: 0,50 / 0,80 / l

Kino – karta: 7,50

Fast food menu: 5,50

Karta za voz: Milan – Rim 49,50 (InterCity), 91,00 (Eurostar- brzi voz)

Karta za autobus- tramvaj- metro: 1,20/1,50

S obzirom na smještaj, hranu, telefon, lokalne putne troškove i slobodno vrijeme, studenti imaju mjesečne izdatke između 1000€ i 1500€ ovisno o lokaciji.

POSAO

Mnogi italijanski studenti rade kako bi imali finansijsku podršku tokom studija. Ako si državljanin članice EU, imaš pravo na rad u Italiju bez radne dozvole. Svi ostali studenti izvan EU moraju tražiti dozvolu za rad koju je prilično teško dobiti. Poslodavac je dužan napisati pismo zapošljavanja za italijansku policiju “Questura”, ali birokratija može potrajati prilično dugo vremena i status vize (studiranje) vam ne može dopustiti da radite u Italiji.

PRIJEVOZ BIH – ITALIJA

Jedna od bolnih tačaka bh. studenata u Italiji je nepovezanost BiH i Italije direktnom linijom autobusom ili avionom. Studenti se većinom odlučuju da putuju preko Zagreba, iz kojeg ima autobuska linija, te voz. Također, aktuelni su i trajekti iz Ankone za Split ili Dubrovnik. Što se tiče aviona, nijedan let nije povezan direktno sa BiH, ali karta za liniju Beograd – Rim se može uzeti jako jeftino (od 20€ do 50€).

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu