Zabrana nošenja maski! Oprez

Koliko god i nas ova j post iznenadio i poslije svega nekako apsurdno zvučao, odlučili smo se da ga podijelimo ukoliko nekome pomognemo da “uštedi” kaznu od EUR 150. Ne želimo da se osvrćemo na pandemiju i mjere, već samo na činjenicu da su maske bile obavezne i da su za nenošenje istih dobijane kazne. Ova obaveza se održala u Beču u, između ostalog, gradskom prevozu do kraja februara 2023. godine. Mnogi od nas smo mislili “ok, pogotovo ovaj prvi talas-bez-maski ću je nositi i dalje čisto prevencije radi, dok nam se imuni sistemi ne update-uju malo nakon svog ovog perioda”. Međutim, to nije moguće. Kako domaći, ali i međunarodni mediji prenose – ta ideja o prevenciji bi nas mogla koštati kazni u iznosu od EUR 150. Sada je, indirektno, na snazi zabrana.

Naime, u Austriji je 2017. godine na snagu stupio izglasani zakon “zabrana pokrivanja lica”. Dosta nas je tu činjenicu potislo u sjećanju, te smetnulo da bi dalje korištenje maski direktno kršilo ovaj zakon. Tako mediji prenose o već nebrojenim susretima sa policijom od 1. marta, tj po isteku obaveznog nošenja maski. Za svako dalje nošenje maske je potrebno imati medicinski atest o neophodnost iste. Vlada, kako mediji pišu, radi trenutno na rješenju ovog problema.

Nebitno da li vjerovali u nošenje maski ili ne, da li podržavali mjere ili ne, ipak svi možemo “cijeniti” ovaj slučaj potpunih eskrema…


Izvori: ovdje i ovdje.
Image by Wilfried Pohnke from Pixabay.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu