Upis na master sa predbolonjskom diplomom psihologije

 

Nakon što smo kontaktirali Studentsku službu publicistike u vezi sa tvojim pitanjem, saznali smo sljedeće: ukoliko je studij psihologije koji si završio orijentiran ka društvenim aspektima, a ne psihologija kroz „prizmu prirodnih nauka”, onda je moguće da će ti se završen studij priznati kao preduslov za master-studije publicistike (= mass media and communication science). Važno je da zahtjev predaš u datom roku, dostaviš sve relevantne dokumente i nakon što dobiješ odgovor od dotičnog univerziteta (treba uračunati period čekanja od ca. 8 sedmica), poduzmeš dalje korake.

Veoma je bitno da pored ostalih dokumenata priložiš diplomu završenog fakulteta, diploma supplement i transcript. Transcript je zapravo popis položenih ispita/modula, sa navedenim ECTS-bodovima, kao i nacionalnom ocjenom. Iako si završio po starom sistemu, studentska služba bi trebala moć izdati transcript: s ECTS-bodovima pojedinih predmeta kako bi se priznavanje ispita ili cijelog završenog studija izvršilo od strane austrijskog fakulteta. Iako ne moraš biti zaista upisan na master-studij u Bosni i Hercegovini, moraš priložiti potvrdu o ispunjavanju uslova za upis na master. Znači, studentska služba ti treba izdati potvrdu da bi sa svojom stečenom diplomom imao pravo na upis master-studija i mjesto u narednom semestru (u onom semestru u kojem želiš u Austriji započeti studij). Ta potvrda je veoma bitna!

Odgovor od austrijskog univerziteta može biti pozitivan, negativan, ali isto tako možeš biti primljen uz uslov da položiš dodatne predmete (ako ti se ne priznaju svi). Ako imaš razliku od 30 ECTS bodova (svaki predmet nosi određene bodove) koja te dijeli da pohađaš master studij, oni te upisuju na master-studij, a razliku predmeta moraš položiti u toku master programa. Ukoliko bodna razlika ispita iznosi više od 30 ECTS, onda ne možeš preći u master studij.

Prijemni ispit za master-studij publicistike se ne mora polagati. Više o proceduri upisa možeš pročitati ovdje.  Detaljno o upisu na master-studij sa stranom diplomom (na engleskom) možeš pročitati ovdje.

Jako je važno da se prije svega online prijaviš (od 04.07.-31.08.2011.); tek nakon toga ispunjavaš formular i sa svim ostalim dokumentima šalješ na univerzitetsku adresu. Imaj u vidu da obrada može trajati i do osam sedmica, pogotovo kada se radi o postupku priznavanja ispita sa stranih fakulteta.

Ovdje ćeš naći s kojih instituta se diplome njemačkog jezika (minimalno B2-nivo) priznaju, kao dokaz o poznavanju istog. Ukoliko dokažeš da njemački poznaješ, možeš odmah nakon procedure upisa počet studirati.

I posljednja napomena: uz sve poslane dokumente (original prijevoda ili ovjerena kopija) trebaš priložiti i po jednu kopiju, koja ne treba biti ovjerena.

Nadamo se da smo ti ovim odgovorom pomogli! Ukoliko budeš imao još pitanja, ne oklijevaj nam se ponovo obratiti!

Za sve navedene informacije, STUDIRAJeu ne preuzima odgovornost!

Sve najbolje tokom daljeg školovanja ti želi

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu