U Finskoj se ukida pisano pismo

Digitalna revolocija u sve većoj mjeri zahvata i školske učionice. Jedna od najnovijih posljedica jeste i ukidanje pisanog pisma u osnovnim školama širom Finske od 2016. godine. Đaci će od tada koristiti samo štampana slova, ukoliko uopšte budu koristili olovku i papir.

“Korištenje pisanog pisma i međusobno spajanje slova je za mnoge đake naporno”, objašnjava Minna Harmanen sa finskog ministarstva obrazovanja. Ona također objašnjava kako se đaci previše koncentrišu na rukopis, te ne posvećuju dovoljno pažnje suštini napisanog. Takve probleme djeca ne bi trebali imati ukoliko od početka budu koristili kompjutere. Ovoj reformi se najviše raduju đaci, obzirom da mnogo radije pišu na kompjuterima.

Ono što je u Finskoj već fiksno, u Švedskoj i nekim drugim zemljama je tema diskutiranja. Sve je izglednije da će se i u Švedskoj ukinuti pisano pismo.

Međutim, postoje i kritičari koji smatraju da se pisano pismo i u budućnosti treba podučavati. Ne iz nostalgije, već zbog činjenice da su pisana pisma bolja za kognitivni proces učenja. Jedna od studija koja je provedena u Francuskoj ukazuje da djeca mnogo brže i bolje nauče čitati ukoliko se koriste pisanim pismom, u poređenju sa djecom koja koriste samo tastaturu. Do sličnog su saznanja došli i naučnici iz SAD-a, koji su ustanovili da studenti bolje pamte bilješke koje su napisane rukom.

STUDIRAJeu/DiePresse

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu