Studiranje u Italiji

Ispiti se održavaju nakon nastave i uglavnom su usmeni ispiti, iako neki predmeti imaju pismeni test koji se odvija tokom semestra ili prije usmenog ispita. Svaki ispit ima više ponuđenih rokova tokom ispitnog perioda, a studenti mogu izabrati kada žele polagati ispit. Ispiti se ocjenjuju prema skali od 0 do 30, a minimalna ocjena za položen ispit je 18. “Cum laude”(zvjezdica) može biti dodan na najvišu ocjenu (30) kao dodatna oznaka za odlično znanje. Skalu ocjenjivanja i njenu vrijednost možeš pronaći ovdje.

UPISNINA

Univerziteti i ostale visokoškolske ustanove uspostavljaju vlastite upisnine, ali u slučaju visokog obrazovanja postoji zakonski minimum naknade za upis i maksimalni nivo za studentsko učestvovanje u troškovima, koje ne može prelaziti 20% državnih sredstava. Prosječne upisnine su između 850€ i 1.000€ godišnje. Privatni univerziteti su puno skuplji. Prijem na “master universitari” i druge specijalizacije također imaju mnogo veće naknade. Doktorski studenti koji primaju potporu sa univerziteta ne plaćaju naknade, ali „ne-nositelji” su dužni platiti naknadu, koja se razlikuje po fakultetima.

STIPENDIJE I FINANSIJSKA POMOĆ

Svi međunarodni studenti imaju pravo na iste usluge kao i italijanski studenti, na temelju istih financijskih sredstava i/ili zasluga. Ovo se odnosi na stipendije, studentske kredite, stambenu pomoć i sl. Ovim uslugama upravlja DSU ured (Diritto allo studio universitario). Uz stipendije i financijsku pomoć, DSU ured također pruža druge usluge, kao što su savjetovanje i informiranje o ostalim vannastavnim aktivnostima, sportu, prijevozu i drugim praktičnim stvarima. Kontaktiraj ured na univerzitetu gdje planiraš studij kako bi saznao/la koje su usluge dostupne.

Za više informacija o početku studija u Italiji za bh. građane pogledaj Proceduru upisa na studij u Italiji.

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu