Medicina i stomatologija u Austriji: upis za 2014. godinu

Za razliku od ostalih studija u Austriji, na studiju medicine i stomatologije postoji prijemni ispit. Prijemni ispit se održaje samo jednom godišnje i isti je za sva tri medicinska univerziteta: Beč, Graz i Insbruk. Ukupan broj slobodnih mjesta za studij medicine u Austriji je 1356, a za stomatologiju 144. Međutim, samo 5% mjesta je rezervisan za državljane trečih zemalja (što uključuje BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju i druge države).

75% slobodnih mjesta je rezervisano za državljane Austrije i državljane članica Evropske Unije koji su maturirali u Austriji. 20% slobodnih mjesta je rezervisano za državljane članica Evropske Unije koji nisu maturirali u Austriji (u ovu grupu sada spada i Hrvatska, ali i Njemačka zbog čega je velika potražnja za ovim slobodnim mjestima). 5% slobodnih mjesta je rezervisano za ostale državljane.

Sve zainteresirane osobe se moraju prijaviti putem interneta u martu 2014. godine (od 1.3.2014 do 31.3.2014). Prilikom ove prijave odabirete studij (medicina ili stomatologija) i željeni grad (Beč, Graz ili Insbruk). Prijemni ispit će se održati 4.7.2014 godine. Više zvaničnih informacija pronađite ovdje. Na spomenutom linku postoje i smjernice za pripremu za prijemni ispit.

U nastavku vam prenosimo iskustvo jednog studenta koji je u 2013. godini položio prijemni ispit iz medicine. Danas on studira medicinu u Beču. Više prošlogodišnjih iskustava možete potražiti na www.studiraj.eu a pitanja možete postaviti na www.studiraj.eu/forum. Sretno!

Sto se mene i prijemnog tice, najvise sam se bojao nemackog i kako cu ja sve to razumeti. Bacio sam se aktivno na nemacki i isao na kurs u Becu. Prijemni sam pripremao uporedo dok sam isao na taj kurs. Nemacki mi je isao sve bolje i bilo mi je sve lakse da razumem sta se od mene trazi u pojedinim zadacima. Isao sam na jedan kurs u Becu za prijemni za medicinu iz prostog razloga, nisam imao knjige odakle da spremam prijemni. Sa tog kursa sam dobio knjige koje su jako kvalitetne i tako sam poceo.
Test se sastoji iz 3 dela. Prvi deo je deo, koji mi iz inostranstva treba dobro da uradimo, ako se nadamo prolazu. Niz brojeva, neke figurice, matematicko razmisljanje i naravno pamcnje. Sve sam to vezbao iz tih knjiga i trudio se da to radim redovno Iz dana u dan sam naprdovao. Taj drugi deo j deo teoretskog znanja. Hemija, biologija, fizika, i matematika, su predmeti iz kojih je potrebno neko elementarno znanje. Isao sam u gimnaziju i dosta toga mi je vec bilo jako poznato, tako da sam ja ovaj deo ucio tako sto sam ucio na nemackom, kako se sta kaze (organi, delovi tela, itd). Treci deo je razumevanje nemackog, i taj deo sam spremao tako sto sam isao na taj kurs nemackog gde sam sirio svoj vokabular i znanje nemackog. Samo uporno i bez odustajanja, i nista nije tesko.

Mira, Beč
STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkajte našu FB stranicu