Stanovanje u Beču

Idealno rješenje – studentski domovi

Adekvatno rješenje i olakšicu nude mnogobrojni studentski domovi koji se često nalaze u blizini univerziteta i fakulteta.

Prednosti domova u odnosu na privatne smještaje:

  • cijene soba su relativno niske
  • sobe su namještene
  • jedna ili više kuhinja na raspolaganju (većinom su zajedničke)
  • ne moraš se brinuti o kvarovima (npr. o mašini za veš)
  • mnogi domovi u svom sklopu nude prostorije za sportske aktivnosti 
  • pojedini domovi imaju i prostorije gdje se može besplatno koristiti internet

Preporučujemo da prvi kontakt s administracijom željenog doma bude putem e-maila, odnosno da apliciraš za smještaj putem određenog formulara sa njihove stranice (u slučajevima gdje postoje takve mogućnosti). Ukoliko dobiješ negativan odgovor, najbolje bi bilo da odeš u centralu dotičnog doma. Nakon što im se lično obratiš, postoji mogućnost da ipak dobiješ smještaj. Listu studentskih domova u Beču možeš pogledati OVDJE!

Privatni smještaj – stan

Pored toga što je pri iznajmljivanju stana potreban početni kapital za kauciju (u iznosu od 1 do 5 mjesečnih kirija), te često i provizija (ukoliko se sklapa ugovor na do tri godine, onda je cijena u iznosu do jedne mjesečne kirije, te ukoliko se sklapa ugovor na period duži od tri godine, cijena je u iznosu do dvije mjesečne kirije), stanovi su u većini slučajeva skupi da bi ih neko sa skromnim “studentskim budžetom” mogao sebi priuštiti. Pored ovih početnih teškoća, dolazi i početna nepreglednost kvartalnih troškova u zavisnosti od potrošnje struje i plina (ukoliko potrošnja nije uključena u mjesečnu kiriju).

Zavisno od potrebe i financijskih mogućnosti, ipak postoji opcija samostalnog stanovanja ili stanovanja u zajednici (WG=Wohngemeinschaft). U svakom slučaju bi trebao/la da imaš mjesto na kojem ćeš se moć odmoriti kada nakon napornog dana dođeš kući.

Korisne adrese za ovakvu vrstu smještaja možeš naći na sljedećim internet-adresama:

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu