SAD: pregled programa akademskih razmjena za 2013/2014. godinu

 

Fulbright Student Program: ovo je devetomjesečna međunarodna stipendija koju dodjeljuje State Department svima zainteresiranima koji u vrijeme apliciranja rade na sticanju svojih magistarskih ili doktorskih diploma u BiH. Stipendija omogućava sve potrebne uslove za nesmetan istraživački rad za vrijeme boravka stipendista u SAD-u. Stipendistima se pruža jedinstvena prilika da: izgrade nove profesionalne kontakte iz svog dotičnog polja djelovanja; unaprijede svoj naučno istraživački rad; steknu jedinstveno međunarodno iskustvo kao i da se lično usavršavaju i izgrađuju. Nakon završetka programa učesnici dobiju Fulbright certifikat. Krajnji rok za prijavu: 01.06.2012.

Fulbright Visiting Scholar Program je stipendija koja omogućava posjetu naučnika iz cijelog svijeta u Sjedinjene Države na jednu akademsku godinu profesionalnog istraživanja sa ciljem povećanja međusobnog razumijevanja među ljudima iz Sjedinjenih Država i onih koji dolaze iz drugih zemalja i kultura. Kandidati moraju posjedovati doktorsku diplomu i biti spremni da služe kao mali ambasadori svoje zemlje i kulture. Krajnji rok za prijavu: 01.11.2012.

Hubert H. Humphrey Program: ovo je stipendija u trajanju od deset mjeseci usmjerena ka daljnjem profesionalnom usavršavanju sa akademskog i praktičnog aspekta. Stipendija nudi mogućnost kombiniranja praćenja posebnih stručnih seminara, predavanja na univerzitetu, rad na konkretnim pojedinačnim projektima, terenske posjete i mogućnost konsulatacija sa američkim univerzitetskim predavačima i ekspertima. Krajni rok za prijavu: 01.09.2012.

Junior Faculty Development Program (JFDP): stipendija koja omogućava nastavnom kadru (profesorima, asistentima i saradnicima) koji radi pri BiH univerzitetima, boravak u trajanju od jednog semestra na univerzitetima u Sjedinjenim Državama kako bi iz prve ruke iskusili praksu održavanja predavanja i razvoja nastavnih planova i programa. JFDP stipendisti imaju priliku da promatraju način održavanja predavanja na vodećim američkim univerzitetima, učestvuju u profesionalnim konferencijama i seminarima te da sami prođu kroz praktični dio ovog programa stipendije, a na svom polju djelovanja. Krajnji rok za prijavu: oko 20.06.2012.

Study of the United States Institutes for Scholars (SUSI): Stipendije namjenjene za univerzitetske predavače kroz učešće u kratkim ljetnim institutima izučavanja Sjedinjenih Država predstavljaju jedan intezivan post diplomski akademski program sa uključenim studijskim putovanjima čija je svrha da se međunarodnim stranim univerzitetskim predavačima i drugim naučnicima pruži mogućnost da prodube svoje razumijevanje američkog društva, kulture i njenih institucija. Učesnike za ovaj program poziva i preporučuje ambasada.

Youth Exchange and Study Program (YES): „YES” je jednogodišnja stipendija američke vlade koja omogućava da deset srednjoškolca iz BiH pohađaju američke srednje škole i žive u američkim porodicama. „YES” stipendija za srednjoškolce predstavlja jedinstven način za mlade ljude da uče o američkoj kulturi i Americi, te u isto vrijeme pomažu u educiranju amerikanaca o kulturi i zemlji iz koje dolaze. Krajnji rok za prijavu: kontaktirajte Američko vijeće (American Councils) u augustu 2012 kako bi saznali tačne datume testiranja koji su obično u oktobru.

English Teacher Professional Development Distance Learning Program (E-Teacher) pruža mogućnost nastavnicima i profesorima engleskog jezika da putem interneta odslušaju i završe jedan od sedam ponuđenih predmeta na post diplomskim studijama univerzieteta u Marylandu ili Oregon univerziteta. Ponuđeni predmeti se bave tematikom specijalizacije predavanja engleskog kao stranog jezika. Predmet na post diplomskim studijama traje 10 sedmica i počinje u jesenjem, zimskom, proljetnom i ljetnom semestru. Krajnji rok prijave: oko 20.07.2012.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Paši Lejliću, Koordinatoru akademskih razmjena pri Američkoj ambasadi u Sarajevu.

Ukoliko imate pitanja, posjetite naš forum: www.studiraj.eu/forum

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu