Procedura upisa na studij u Turskoj

PROCEDURA U BiH

Nakon izlaska konkursa, potrebno je da zainteresirani pristupi konkursu i podnese prijavu za opći ispit. Potrebno je naglasiti da na ispit općeg znanja ne izlazi oni koji apliciraju za magistrat ili doktorat. Dakle, samo oni koji će započeti studij, obavezni su prijaviti se i izaći na ovaj ispit.

Potrebni dokumenti:

– Ispunjen formular koji se dobije u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu

– 1 fotografija

– Kopija pasoša ili lične karte

– Dokaz o završenoj srednjoj školi ili diploma

Nakon podnošenja prijave, izlazi se na ispit u maju. Radi se i ispitu iz općeg znanja. Na ispitu se nalaze pitanja iz geografije, historije, hemije, fizike, maternjeg jezika te, ponajviše, matematike. Ispit se sastoji iz 100 pitanja. Poslije ispita iz općeg znanja, pristupa se ispitu turskog jezika. Test se sastoji iz 60 pitanja turskog jezika, gdje se provjerava da li je dovoljno da bi učenik, ukoliko prođe na ispitu, mogao odmah početi studirati. Oni koji ne znaju turski jezik, napisat će to u formularu koji su predali pri prijavi. Magistranti i doktoranti ne izaze na ove ispite, već umjesto njihidu na razgovor, koji se održava u zakazanom terminu sa konzulom Turske ambasade ili s izabranom komisijom.

Rezultati testa i razgovora, se objavljuju u maju ili najkasnije junu. Kandidati koji su prošli ispit, se po pravilu obavještavaju putem telefona. Također se može i lično u prostorijama Turske ambasade saznati da li je kandidat položio ili ne.

Pozitivna strana ranije objavljenih rezultata je svakako mogućnost prijave na drugi fakutlet, ukoliko kandidat nije prošao na ispitu. Oni koji su prošli na prijemnom i koji će ići u Tursku na školovanje se trebaju lično raspitati o daljim koracima. Od odgovornih lica će biti obaviješten u kojem gradu i na kojem fakultetu će studirati.

Oni koji su radili test iz turskog jezika, bit će obaviješteni da li počinju direktno sa studijem ili ne. Nakon ovih formalnosti slijedi upoznavanje. Pri sastanku upoznavanja se okupe svi primljeni studenti za tu akademsku godinu na zakazanom mjestu, gdje se imaju priliku umeđusobno bolje poznati. Nakon toga slijedi dogovor za zajedničku avionsku kartu, kojoj ne moraju svi pristupiti. Naravno, moguće je da neko dva ili tri dana kasnije dođe, ali se duža zakašnjenja ne tolerišu.

[adsenseyu2]

DOLAZAK U TURSKU

U Turskoj školsa godina počinje u septembru. Dolazak budućih studenata u Tursku obično bude realiziran krajem mjeseca augusta, tako da se studentima da malo vremena da se naviknu na okolinu i da završe potrebnu papirologiju. Po dolasku u Istanbul, na aerodromu grupu studenata dočekuje neko ko im pomaže da se snađu i smjeste. Većinom je to osoba iz Bosne i Hercegovine koja je već duže na studiju u Turskoj ili neko od državnih službenika. U Istanbulu se grupa iz BiH dijeli na dvije grupe: oni koji idu na kurs turskog jezika i oni koji već znaju turski, te počinju odmah s predavanjima.

Oni koji ne znaju turski, borave u određenom gradu i pohađaju jednu školsku godinu kurs. Sastoji se iz tri stepena: Temel (osnovni), Orta (napredni), te Yuksek (visoki) turski jezik. Učenici koji budu redovno polagali ispite jezika, bit će slobodni već u junu sljedeće godine i imat će dva mjeseca raspusta. Oni koji budu manje marljivi, ostaju duže. Ukoliko se ne položi jedan od gore navedena tri stepena, mora se ponoviti, što produžuje vrijeme pohađanja kursa za mjesec dana. Nakon pozitivno završenog kursa se može početi sa studijem. Potrebno je naglasiti da se kurs turskog jezika ne odvija uvijek u Istanbulu, nego i u drugim gradovima, kao što su Izmir, Ankara, Antalija, Bursa, Eskisehir itd.

UPIS NA FAKULTET

Po završetku kursa se može pristupiti studiju. Upis na univerzitetima u Tuskoj je uglavnom isti, ali svaki od njih ima različit rok. Dakle, bitno je vrijeme. Ukoliko se ne prijavi u datom roku, postoji rizik gubljenja jedne godine. Prvo se prijavljuje u Ministarstvo obrazovanja (Milli Egitim Bakanligi), gdje se dobiva potvrda o stipendiranju od strane države, te da ne treba snositi nikakve dodatne troškove oko upisa. Nakon toga, se ide na fakultet gdje se moraju priložiti sljedeći dokumenti:

– znatan broj ličnih fotografija (zavisno od univerziteta, između 5 – 15)

– original i prevedeno svjedočanstvo mature srednje škole

– potvrdu o stipendiji iz Ministarstva obrazovanja (Burs Belgesi)

– potvrdu o dodijeljenom fakultetu i odsjeku, iz Ministarsva za visoko obrazovanje (Yuksek Ogrenim Kurumu)

-Kopije pasoša i ikameta (ikamet je dozvola za boravak izdata od strane Policije Turske)

Nakon ovih priloženih dokumenata, svaki student (osim onih koji će studirati na Odsjeku Tuski jezik i Književnost) pristupa ispitu engleskog jezika. Ispit je općeg tipa i sadrži 100 pitanja. Ukoliko osoba prođe ovaj ispit, počinje sa svojim studijem već 15. septembra. Ukoliko ga ne položi, mora pohađati godinu dana engleski jezik, te nakon te godine, može pristupiti studiranju.

[adsenseyu2]

SMJEŠTAJ I STIPENDIJA

Vlada Turske se obavezala da će našim studentima omogućiti besplatno stanovanje i stipendiju. Smeštaj je u državnim studentskim domovima. Dakle, studentski domovi su: muški, ženski ili mješovitog tipa. Mješoviti ne znači da si momci i djevojke dijele jednu sobu, već se nalaze u istom kampusu, stim da su zgrade za spavanje momaka i djevojaka odvojene. Zavisno od veličine doma, sobe mogu biti za četiri, šest, osam ili deset osoba. U svakom domu postoji i menza, kupaonice, teretane, kafeterije, čitaonice, internet centri itd. Svaki student ima dnevni kupon, koji je podijeljen na dva dijela: jutarnji i popodnevni. Vrijednost jutarnjeg kupona iznosi otprilike 2,50 KM, a popodnevnog ca. 3,50 KM. S ovim kuponima je moguće kupiti bilo koje prehrambene ili druge proizvode, osim cigareta. Alkohol se ne prodaje unutar državnog doma ili kampusa, te ga je zabranjeno unositi. Svaki dom ima svoju upravu, s kojom će se student svakako upoznati prilikom upisa u dom, te će mu biti uručen i pravilnik ponašanja.

Naravno, naši studenti ne moraju biti smješteni u domu. Većina naših studenata tokom studentskih dana stanuje i u privatnim domovima, koji su nezavisni od vlade i koji se moraju mjesečno plaćati. Također ima i onih koji žive u privatnim stanovima.

Stipendija koju bh. studenti dobiju, ima određeni godišnji iznos, te varira u odnosu na ekonomsku situaciju Republike Turske. Stipendija uključuje tri dijela: plaćanje školarine, plaćanje državnog doma i mjesečogi džeparca. Školarina se uplaćuje automatksi, tako da se student ne mora brinuti o roku ili da li je školarina plaćena. Državni dom se također plaća automatski, ukoliko se stanuje u takvom domu. Mjesečni džeparac se dobiva od strane Ministarstva obrazovanja Republike Turske svakog mjeseca na bankovni račun, koji student prethodno otvori u banci. Kako bi se dobio mjesečni džeparac, potrebno je da se student svakog mjeseca potpiše u Ministarstvu obrazovanja da je tu. Ukoliko se jedan mjesec ne potpiše, stipendija neće biti uplaćena, ali neće ni propasti, nego će za sljedeći mjesec biti uplaćen iznos za dva mjeseca. Visina džeparca varira od ekonomske situacije u državi. Trenutno iznosi 325 turske lire, što približno odgovara 330KM.

DOZVOLA ZA BORAVAK (IKAMET)

Svaki student je dužan da se po isteku vize prijavi u policiji kako bi produžio dozvolu za boravak. Postupak je vrlo jednostavan.

Potrebni dokumenti su:

– nekoliko fotofrafija (zavisno od grada u kojem se studira)

– popunjen formular koji se uzme u policijskoj upravi

– kopija pasoša sa stranicom gdje je prva viza i stranicom gdje je pečat sa zadnjim ulaskom u Tursku

– potvrda sa fakulteta da je osoba student

– potvrda iz Ministartva obrazovanja da je osoba stipendant države

Ukoliko osoba ne posjeduje ikamet po izlasku iz države, nakon provedene godine u Turskoj, moguće je da mora platiti kaznu u velikom iznosu i dobiti zabranu ulaska u državu. Dakle, osoba koja izgubi ikamet, ne smije izaći iz države dok ne izvadi drugi.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu