Primanja za vrijeme nezaposlenja

U ovoj objavi ti prenosimo koncizan sažetak informacija u vezi sa primanjima za vrijeme nezaposlenja, odnosno tzv. Arbeitslosengeld. Informacije prenosimo u “pitanje/odgovor” formatu, kako bismo istakli ono najbitnije.

Koji su uslovi da se Arbeitslosengeld može dobijati?

Da bi dobijao/la novac za vrijeme nezaposlenja od AMS-a, uslov je da si u protekle dvije godine minimalno 52 sedmice radio. Odnosno da si ukupno jednu godinu od protekle dvije bio/la zaposlen/a i za za vrijeme radnog odnosa “arbeitslosenversicherungspflichtig“.

Kada je ovo slučaj i šta to tačno znači?
Čim se pređe tzv. Geringfügigkeitsgrenze* dolazi do prelaza “pokrivanja” mjesečnih doprinosa sa radnika na poslodavca, tako da samim tim nastupa i potpuno osiguranje**. U slučaju da dođe do drugog ili ponovnog potraživanja ovih primanja, potrebno je da je radnik u posljednjoj godini bio potpuno osiguran (samim tim i za slučaje nezaposlenja) minimalno 28 sedmica.
* Geringfügigkeitsgrenze je termin koji se koristi za radne odnose sa platom do EUR 475,86 mjesečno (za 2021 godinu). U takvim radnim odnosima je radnik preko poslodavca osiguran samo u slučaju nezgoda. Ostale vrste osiguranja (pogotovo zdravstveno osiguranje) mora radnik sam da plaća.
** Četiri kategorije osiguranja: zdravstveno, penziono, u slučaju nezgode i, upravo ovo, u slučaju nezaposlenja.

Koliko su visoka ova primanja?

U Austriji je ovaj iznos 55% od navedenih neto* primanja, bazirano na mjesečnim doprinosima. Potraživanja od AMS-a mogu trajati do 20 sedmica kada su iznad navedeni uslovi ispunjeni, ali u određim slučajevima i duže (na osnovu starosne dobi, periodu prethodnog zaposlenja…).
* Neto iznos su ona primanja koja zaista završe na vašem računu odnosno koja dobijete na ruke (što je iznos nakon što se odbiju sva osiguranja i ostala usputna opterećenja na bruto platu, odnosno mjesečni doprinosi).

Ima li način/razlog završetka radnog odnosa posljedice na potraživanja?

Da. Ukoliko si sam kriv/a za završetak radnog odnosa (dao/la ili dobio/la otkaz, momentalno otpušten/a itd.), onda postoji “zaključanost“ na 28 dana od datuma završetka radnog odnosa.
Kada nema zaključanosti?
Kada radni odnos ili sporazumno sa poslodavcem ili otkazom “prouzrokovanim“ sa njegove strane bude završen.

Postoje li obaveze u periodu ovakvih primanja?

Da. Kada primaš novac u periodu nezaposlenja, dužan/na si da aktivno doprineš završetku ove “faze”, što znači da moraš biti aktivan/na u traženju posla. Ovo naravno može biti i sa tvoje strane, ali će ti AMS sigurno slati preko njih raspisane konkurse na koje očekuju da se prijavljuješ i njih update-uješ o svom progresu.

Šta u slučaju ukoliko od AMS-a ponuđeni poslovi ne odgovaraju tvojoj struci?

Prvih 100 dana primanja nosi sa sobom i “zaštitu struke“ – to znači da će biti ponuđeni oni poslovi koji odgovaraju tvojoj struci. Ipak, u tom periodu mogu ponuditi i “slične poslove koji u budućnosti neće oštetiti dalji radi u struci”. Primjer navedenog “oštećenja“ bi bilo kada bi jedan stručan (kvalifikovani) radnik trebao biti zaposlen kao pomoćnik.

TRENUTNA STATISTIKA

Krajem januara 2021 godine je u Austriji bilo 535.000 ljudi koji su bili ili nezaposleni ili u doškolavanju preko AMSa (ovdje potpadaju i tzv. Bildungskarenz itd). U poređenju sa godinom prije, broj nezaposlenih žena je skočio za 42%, dok je broj nezaposlenih muškaraca porastao za 24%. U istom periodu je prosječni period potraživanja ovih primanja za vrijeme nezaposlenja skočio sa 19 na 127 dana.


Izvor možete pronaći ovdje.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu