Prijemni ispit na fakultetima političkih nauka u Austriji

 

Kao što si već i rekla, prijemni ispit za studij publicistike je uveden na svim univerzitetima u Austriji. U Gracu se taj studij više ne nudi na Karl-Franzens univerzitetu, već na Visokoj školi Joanneum (prema informacijama kojima raspolažemo, Joanneum ne naplaćuje školarinu). Bez obzira u koji austrijski grad želiš doći kako bi studirala dotični odsjek, prijemni ispit je svugdje obavezan. Čak i ako si u Bosni polagala prijemni, moraš ovdje proći proceduru upisa, sa prijemnim ispitom.

Također je poznavanje njemačkog jezika neophodno (minimalni nivo: B2) kako bi se mogao pratiti studij. Ukoliko ga ne poznaješ i ne uspiješ u Bosni i Hercegovini apsolvirati kurs, onda postoji mogućnost da ga u Austriji pohađaš prije nego počneš studirati.

Termini za rok predaje dokumenata, zahtjeva za upis, kao i za polaganje prijemnog ispita na Univerzitetu Beč su već poznati i više informacija možeš naći ovdje.

Više informacija o preduslovima i odredbama upisa za bachelor studiju publicistike (Journalismus und Public Relations (PR)) na Visokoj školi Joanneum u Gracu, možeš pronaći ovdje.

Svakako ti preporučujemo našu rubriku Prvi koraci.

U slučaju da dolaziš u Austriju u okviru ERASMUS-programa ili nekog drugog programa razmjene studenata, polaganje prijemnog ispita nije potrebno.

Nadamo se da smo ti pomogli. Ukoliko budeš imala više pitanja, ne oklijevaj da nam se obratiš ponovo!

Za sve navedene informacije, STUDIRAJeu ne preuzima odgovornost!

Sve najbolje ti želi

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu