Predstoji skupa jesen u Beču: ko i kada dobija koji bonus

Ukratko: inflacija čini svoje u svim oblastima, tako i kod energenata. Kako je nedavno najavljeno (više ovdje), Wien Energie će od septembra značajno povećati cijene struje i gasa, što opravdavaju “dramatičnim poskupljenjem” na međunarodnom nivou. Ovo utiče na standardne tarife, odnosno one koje ne uključuju garanciju cijene niti su takozvani floater ugovori koji zavise od veleprodajne cijene. Prema Wien Energie, prosječno tročlano domaćinstvo mora da računa sa dodatnim mjesečnim troškovima od 57 evra za struju i 108 evra za gas. Kompanija ne dozvoljava da se “izbliza sagleda” kada je u pitanju poskupljenje. Cijena se sastoji od tri komponente: cijene čiste energije, troškova mreže i poreza. Ne otkrivaju dodatne troškove za kilovat sat, već samo procentualno povećanje ukupne cene: struja 85 odsto, gas 97 odsto. Da li će finansijski bonus moći olakšati situaciju?

Povećanje cijena toplane

A šta se dešava sa oko 440.000 domaćinstava koja se greju na toplanu? I ovdje su masovna poskupljenja, u junu je najavljen rast od 92 odsto. To je proteklih nedelja provjerila komisija za cijene, a sada su poskupljenja zvanična, saopštio je u utorak bečki gradski vijećnik za ekonomska pitanja Peter Hanke (SPO). Pozadina koraka su povećani troškovi za proizvodnju. Ne sagorijevaju se samo otpad i biomasa, već i velike količine gasa.

Bonus: pregled direktne finansijske pomoći i hitnih mjera da se ova poskupljenja lakše izdrže

Ovom objavom želimo da vam podijelimo informacije koje će, nadamo se nakon čitanja, barem malo da olakšaju brige jer su određene finansijske pomoći u planu.

Izvor informacije ovdje.
Image by Heather from Pixabay.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu