Porast broja stranih studenata u Italiji

 

Oko 500 su iz Moldavije, Maroka, Kameruna, Perua i Ukrajine. Iz zapadne Evrope većinom dolaze iz Njemačke i Francuske. Ove brojke su ohrabrujuće za italijanske obrazovne institucije koje pokušavaju postati konkurentne na tržištu. Iz godine u godinu se povećava broj univerziteta koje nude studije na engleskom jeziku, oko 165, a to su Perugia, Rim La Sapienza, Tor Vergati University, Milan Bocconi, Torino, Bologna, Venecija, Bergamo, Bolzano i Pavia.

Ali zašto tako mnogi stranci se odlučuju na studij u Italiji? Odgovor bi vjerovatno bio dobar ugled talijanskih univerziteta u inostranstvu. Ali također i porezi u Italiji koji su pozicionirani na nižim razinama u usporedbi s drugim evropskim zemljama.

Ali, kao u cijelom svijetu, čak iu Italiji postoje zakoni koji utvrđuju broj ulaza dozvoljenih za studij. Za ovu akademsku godinu broj iznosio 48.877. To uključuje 42.482 dozvola za pristup univerzitetskom državnom i nedržavnom univerzitetu i 6.395 dozvola za studij na visokoškolskim ustanovama iz umjetnosti, muzike i plesa.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu