Ovo su najomiljeniji studentski gradovi

Najbolji studentski život imaju studenti u Parizu. Po treći put zaredom Pariz je izabran kao vodeći grad u poređenju koje je nedavno objavljeno u “QS Best Student Cities Ranking”. Na drugoj poziciji se nalazi Melburn u dalekoj Australiji, a na trećem mjestu je London. Beč, koji je najčešći izbor za bh. studente koji žele studirati van granica Balkana, se nalazi na 20. mjestu pomenute liste.

Rangiranje gradova je bazirano na pet faktora:

  • kvalitet univerziteta u tom gradu,
  • postotak studenata u tom gradu (u poređenju sa ukupnim brojem stanovnika),
  • kvalitet života (sigurnost, korupcija, zagađenost) i
  • ocjenu poslodavaca o kvalitetu apsolvenata.
Ukupno je upoređeno 116 gradova, a 50 ih je rangirano. Među njima nema ni jednog grada iz BiH ili regije. Najbliži gradovi BiH su Beč (20. mjesto), Minhen (14. mjesto), Cirih (11. mjesto), Prag (49. mjesto) i Milan (36. mjesto).

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu