O mogućnostima studiranja u Turskoj

Interesovanje za stipendije Turske vlade iz godine u godinu rast. Razlog je prije svega puna stipendija koja pokriva trošove fakulteta, boravak u državnim domovima sa dva obroka i mjesečni džeparac koji za dodiplomski studij iznose jednu prosječnu bosanskohercegovačku platu. Drugi, malo manje bitan razlog je sličnost u kulturama, običajima, hrani…

No, šta to tačno nama nudi vlada Turske? Koji su uslovi za dobivanje stipendije? Na koji način gubiš status stipendiste? Na sva ta pitanja pokušat ću da vam odgovorim u narednim redovima.

Kao što sam već spomenula,  vlada Republike Turske plaća sve troškove fakulteta. Dakle vi uopće ne morate da se brinete o tome. Boravak u državnim domovima je obezbjeđen svim studentima kao i dva obroka u domu, doručak u iznosu od 2TL i večeru u iznosu od 4TL. Iznos mjesečnog džeparca za dodiplomski studij iznosi 500 TL, za master studij 750TL i doktorske studije 1000 TL.

Vrijeme primanja stipendije je ograničeno. Maksimalan period za dodiplomske studije je 1+1+4+1, dakle 7 godina. Prvu godinu se samo uči jezik. Neki fakulteti zahtjevaju i poznanje engleskog jezika pa ako ne znate engleski jezik to će značiti i još jednu godinu učenja engleskog jezika. Četiri godine su naravno godine studija (za medicinu je 6, stomatologiju 5 i sl.). Pored toga vlada R Turske će vam oprostiti ukoliko jednu godinu ponovite pa vam to donosi još jednu godinu. Naravno, ukoliko položite test turskog jezika ( ukoliko znate turski možete ući na ovaj test kako ne biste godinu dana učili jezik, na dobrovoljnoj je osnovi) a godinu dana budete učili engleski  onda za vas važi sistem 1+4(5 ili 6 zavisno od trajanja studija)+1 ili ako učite turski a ne učite engleski vrijedi isti sistem. Tako se nastavlja dalje, ako ne učite ni turski ni engleski jezik 4+1 sistem važi za vas.  Test engleskog jezika zahtjevaju samo pojedini univerziteti, najčešće oni koji imaju predavanja na engleskom jeziku. Ukoliko ste dobili fakultet na kojem su predavanja na engleskom jeziku niste dužni pohađati godinu dana kurs turskog jezika ali diplomu o poznavanju turskog jezika morate dostaviti u roku od dvije godine. Sistem za master je 1+1+2+1. Isto vrijedi, tuski, engleski, dvije godine master studije i dodatna godina. Doktorat ima sistem 1+1+3+1.

Stranim stipendistima kao što sam već navela, vlada R Turske plaća boravak u jednom od državnih domova. Domovi imaju sobe s dva kreveta , tri, četiri… a u nekima čak i do 10 osoba boravi u sobi. Sve u svemu smještaj nije loš uzevši u obzir da domovi imaju svoju menzu, perionice veša, knjižare, biblijoteke i čitaonice a nešto veći domovi imaju i sportske dvorane, košarkaški ili fudbalski teren, stolove za stolni tenis, teretanu i saunu i slično. Naravno, niste dužni stanovati u državnom domu ukoliko to ne želite. Postoje privatni domovi koji su nešto bolje opremljeni (TV, frižider, veće sobe…) ali i znatno skuplji. Ukoliko želite boraviti u jednom od tih domova, troškove doma snosite vi sami. Isto se odnosi i ako želite iznajmiti stan pa stanovati s prijateljima.

Prije svega kako bi dobili stipendiju vlade R Turske trebate zadovoljiti određene kriterije;  odličan uspijeh, učešće u vannastavnim aktivnostima, članstvo u nevladinim organizacijama, učešća u projektima i slično. Dakle, što je vaš CV bogatiji to su vam veće šanse.

Prije dolaska morate potpisati ugovori  koji sadrži uslove kao što su zadovoljavanje određenog uspjeha (60%), zatim posljedice ukoliko odustanete od stipendije u toku studija(vraćanje isplaćene stipendije u iznosu od 60%) i ukoliko ne zadovoljite traženi uspjeh (zaleđivanje stipendije na određeni vremenski period). Također nakon završenog studija morete da se vratite u matičnu zemlju na vremenski preriod od  2 godine. Ukoliko ostanete u R Turskoj morate da vratite 60% od ukupnog iznosa stipendije. Ovi uslovi su novost i imaju za cilj da sprijeće stalno vraćanje studenata u matične zemlje prije završenog koja nisu bila rijetkost ili da smanje bahatost studenata prema školskim obavezama.

Sve u svemu Turska je jedna divna zemlja koja je spoj historije, tradicije i moderneg svijeta. Svaki grad ima svoju priču i ako volite putovati u Turskoj uvijek imate gdje otputovati bez obzira volite li skijanje, plivanje u moru ili pak mirnu šetnju obilazeći historijski značajna mjesta.

Za STUDIRAJeu: Genç Boşnaklar Derneği /  Asocijacije Bosnjacke omladine u Turskoj

Imate pitanja o studiranju u Turskoj? Posjetite naš forum i postavite pitanja – ubrzo će te dobiti i odgovor!

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu