Najprestižniji univerziteti svijeta u 2014. godini

Deset najprestižnijih univerziteta svijeta se nalaze u SAD-u i Velikoj Britaniji. Prema “Times Higher Education World Reputation Ranking” najprestižniji univerzitet izvan spomenute dvije zemlje je University of Tokyo (Japan). Prema istoj studiji, najprestižniji univerzitet u centralnom djelu Evrope je ETH Zürich (Švicarska) koji se nalazi na 16. mjestu. Sljedeći evropski univerzitet po prestižu je TU Delft u Holandiji (42. mjesto). Najprestižniji univerzitet u Njemačkoj je Ludwig-Maximilians-Universität München (46).

Među 100 najprestižnijih univerziteta svijeta se ne nalazi ni jedan univerzitet iz Austrije. Najprestižniji austrijski univerzitet, Universität Wien se nalazi između 110. i 120. mjesta. 2011. godine se ovaj univerzitet još ubrajao u 100 najprestižnijih univerziteta svijeta. TU Wien se nalazi između 160. i 170. pozicije.

Od 100 najprestižnijih univerziteta, 46 ih je u SAD-u, 10 u Velikoj Britaniji, 6 u Njemačkoj, 5 u Japanu i Australiji, četiri u Holandiji, po tri u Kanadi, Južnoj Koreji i Hong Kongu, po dva u Švicarskoj, Singapuru, Kini i Francuskoj.

Ova studija je zasnovana na mišljenju 10.536 naučnika iz više od 150 zemalja. Svaki naučnik je trebao nabrojati 15 favorita, te je na osnovu toga sastavljena ova rang lista.

STUDIRAJeu

 

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu