Renomirani studij ekonomije u Francuskoj

Toulouse, grad na jugozapadu Francuske, je nekada bio francuski centar proizvodnje tabaka. Tu je nekada na hiljade radnika bilo zaposleno. Danas, međutim, građevine nekadašnjih fabrika “Manufacture du Tabac” ne oslikavaju samo industrijsku propast, već i produhovljeni preporod ovog grada. Naime, u fabrikama se više ne proizvodi duhan, već se drže predavanja iz oblasti ekonomije. Jedan od profesora je i dobitnik Nobelove nagrade Jean Tirole (trenutno jedini dobitnik Nobelove nagrade iz ekonomije koji predaje u Evropi). U ovim prostorijama je razvio svoje teze koje su mu obezbijedile Nobelovu nagradu, te je stvorio obrazovnu instituciju koja nije samo posebna u Francuskoj, već i u ostatku Evrope.

Toulouse School of Economics (TSE) nije poznat samo u Francuskoj. Renomirani institut može čak parirati i čuvenim privatnim univerzitetima u SAD-u. Dok u američkim privatnim univerzitetima morate plačati skoro šestocifrene godišnje školarine, na TSE-u iste iznose oko 400 KM (oko 600 KM za master). U odboru univerziteta sjede ukupno četiri nobelovca.

U Francuskoj se već duže vremena bezuspješno pokušava reformirati obrazovani sistem. Postoje tzv. Grandes Ecoles, državne obrazovane ustanove koje smiju skoro sve što ne smiju univerziteti. U tim ustanovama se školuje francuska elita, dok su univerziteti zamišljeni za školovanje šire mase. U iscrpljujućem, višegodišnjem postupku, Grande Escole filtrira sebi odgovarajuće studente. TSE je kombinacija klasičnih univerziteta i Grande Escoles. U prve dvije godine svi imaju pravo da studiraju, a nakon toga samo ograničen broj studenata može nastaviti sa školovanjem. Do sada je u prosjeku svaka četvrta osoba uspjela da završi bachelor iz ekonomije, i da eventualno nastavi sa masterom i doktoratom. Ostali studenti se preusmjeravaju na druge studije na Univerzitetu Toulouse.

STUDIRAJeu/FAZ

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu