Iskustvo: upis na studij sociologije u Beču

Zovem se Kanita Halkić (19) i dolazim iz Bosanske Krupe. Ovim putem bih vam voljela prenijeti svoje pozitivno iskustvo s upisom na studij sociologije u Beču. Prvo bih započela sa zahvalom urednicima stranice www.studiraj.eu koja mi je bila od velike koristi i pomoći u prikupljanju potrebnih informacija vezano za upis, podnosenje prve vize i mnogim drugim informacijama.

Pošto sam imala pozitivno iskustvo sa samim upisom i podnošenjem zahtjeva za prvu vizu, ovim putem želim da ohrabrim sve mlade koji imaju planove da svoje obrazovanje nastave u nekoj evropskoj zemlji.

Prvi korak je bila obavezna online-prijava koju sam odradila već u februaru 2012. godine. Zatim, kao i svaki drugi bosanskohercegovački student/ica, drugi korak je bio upis na Filozofski fakultet, Odsjek sociologije u Sarajevu. Nakon dvije sedmice izašao je popis redovnih studenata za 2012/2013. akademsku godinu (ove godine nije bilo prijemnog ispita ni za jedan odsjek na Filozofskom fakultetu u Sarajevu) i odmah sam ponovo odputovala za Sarajevo da bih podigla potvrdu o pravu na upis kao redovna studentica na Odsjeku sociologije. Moram odmah napomenuti da se ne odugovlači sa vađenjem potvrda sa naših fakulteta, jer su većinom zatvoreni tokom jula i augusta, te ako se ne izvade potvrde na vrijeme, moglo bi se desiti da zakasnite na upis u Beču (ili negdje drugo). Kao što većina koja se već informisala o studiranju u inostranstvu dvoumi da li da traži potvrdu o pravu na upis kao redovan student na određenom fakultetu ili da se upiše, pa zatim da vadi potvrdu da je upisan kao redovan student, ja bih preporučila prvu opciju, jer ćete na taj način izbjeći plaćanje školarine u Bosni i Hercegovini.

Zatim sam potvrdu zajedno sa svjedočanstvom četvrtog razreda, diplomom srednje škole i potvrdom o poznavanju njemačkog jezika poslala na adresu Univerziteta u Beču. Iako je na službenoj stranici Univerziteta pisalo da obrada informacija može trajati i do dva mjeseca, ja sam pozitivan odgovor dobila za dvije – tri sedmice. Nakon desetak dana od dobivanja pozitivnog odgovora, odputovala sam u Beč i krajem augusta već bila upisana na fakultet.

Vađenje prve vize je prilično zahtjevan proces koji iziskuje puno jakih živaca. Potrebnu dokumentaciju odnijela sam u odgovorni magistrat čim sam isprintala potvrdu da sam zvanično upisana na Univerzitetu Beč. Pozitivan odgovor o dodjeli prve vize sam također dobila prilično brzo. Jedino što je u mom slučaju duže trajalo bilo je zdravstveno osiguranje (skoro dva mjeseca poslije podnošenja zahtjeva, dobila sam E-card), ali i to sam riješila. (Napomena od STUDIRAJeu: Dobivanje E-card traje malo duže, ali to ne znači da student nema zdravstveno osiguranje. Nakon što se prijaviš u osiguravajućem zavodu, dobivaš dodijeljen jedinstveni zdravstveni broj na pismenoj potvrdi koja se kod posjete ljekaru može priložiti!)

Zasad sam završila sa StEOP-ispitima i pripremam se za sljedeće koji su krajem januara. Zadovoljna sam svim ishodima, i željela bih da napomenem da mi je velika podrška bila moja porodica, a pogotovo moja sestra koja mi je na mom životnom putu mnogo pomogla, pa tako i pri upisu fakulteta. Hvala!

Imaš pitanje? Posjeti naš forum.

Za STUDIRAJeu: Kanita Halkić

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu