EU digitalni COVID certifikat

Prije nekoliko dana smo pisali o e-Impfpass-u (elektronskom kartonu vakcinacija) u Austriji. Danas je EU objavila da će EU digitalni COVID certifikat sa 1. julom 2021. godine biti dostupan u svim zemljama članica EUa (EU27). Ovo će znatno olakšati slobodno kretanje građana u EU!

O čemu je tačno riječ?

EU digitalni COVID certifikat je digitalni dokaz da je osoba:

  • ili vakcinisana protiv COVIDa
  • dobila negativan rezultat testa, ili
  • preboljela COVID

Ključne karakteristike certifikata su:

  • da je u digitalnot i/ili u papirnoj formi
  • sa QR kodom
  • besplatan
  • na nacionalnom (države članice) i engleskom jeziku
  • siguran i bezbijedan (po pitanju podataka)
  • i da važi u svim zemljama EUa.

Kako do certifikata?

Nacionalne vlasti su zadužene za izdavanje certifikata. Na primjer, izdati bi ih mogli ispitni centri ili zdravstveni organi ili direktno putem portala eZdravstva. Digitalna verzija se može čuvati na mobilnom uređaju. Građani mogu zatražiti i papirnu verziju. Oboje će imati QR kod koji sadrži osnovne informacije, kao i digitalni potpis kako bi se osiguralo da je certifikat autentičan.
Države članice dogovorile su se o zajedničkom dizajnu koji se može koristiti za elektronsku i papirnu verziju kako bi se olakšalo prepoznavanje.

Da li će građani koji još nisu vakcinisani moći da putuju u drugu zemlju EU?

Da. EU digitalni COVID certifikat treba da olakša slobodno kretanje unutar EUa. To neće biti preduslov za slobodno kretanje, što je jedno od temeljnih prava EUa.
Certifikat će takođe dokazati rezultate ispitivanja, što je često potrebno prema važećim ograničenjima putovanja. Potvrda je prilika za države članice da prilagode postojeća ograničenja iz razloga javnog zdravlja. Trenutno primjenjiva preporuka o koordinaciji ograničenja slobodnog kretanja u EU biće takođe izmijenjena do sredine juna s obzirom na sezonu praznika.

Da li je važno koju su vakcinu građani dobili?

Potvrde o vakcinaciji izdaće se vakcinisanoj osobi za bilo koju vakcinu protiv COVID-19. Kada je riječ o odricanju od ograničenja slobodnog kretanja, države članice će morati da prihvate potvrde o vakcinaciji za vakcine koje su dobile odobrenje EU. Države članice mogu odlučiti da ovo prošire i na putnike iz EU koji su primili drugu vakcinu.
Takođe je na državama članicama da odluče da li prihvataju potvrdu o vakcinaciji nakon jedne doze ili nakon završetka punog ciklusa vakcinacije.

Koje podatke sadrži certifikat? Da li su podaci sigurni?

EU digitalni COVID certifikat sadrži potrebne ključne informacije kao što su ime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o vakcini / testu / oporavku i jedinstveni identifikator. Ovi podaci ostaju na certifikatu i ne čuvaju se niti zadržavaju kada se certifikat verifikuje u drugoj državi članici.
Certifikati će sadržati samo ograničeni skup informacija koji su neophodni. Ovo ne mogu zadržati posjećene zemlje. U svrhu verifikacije provjerava se samo valjanost i vjerodostojnost certifikata provjerom ko ga je izdao i potpisao. Svi zdravstveni podaci ostaju u državi članici koja je izdala EU digitalni COVID certifikat.

Više informacija o tome koje su zemlje spremne “za polijetanje” možete pronaći ovdje.


Photo by Lukas on Unsplash.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu