Erasmus Student Network Sarajevo – saopćenje za javnost

Učenici, studenti, profesori i sportisti od januara sljedeće godine neće biti u mogućnosti biti dijelom novog velikog projekta Evropske unije pod nazivom Erasmus +. Ovaj projekat, čiji je fond za 40% veći nego od fondova svih dosadašnjih projekata mobilnosti studenata (radi se o sumi od 14, 7 milijardi eura) nudi mogućnosti razmjene studenata, praksi, volontiranja ili pak rada u nekoj od evropskih zemalja. Trenutno, sa žaljenjem moramo istaći da zbog neodgovornosti nadležnih vlasti u Bosni i Hercegovini ništa od toga neće biti dostupno mladim ljudima naše zemlje  Kao što je javnost već upoznata, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije dalo saglasnost za učešće BiH u ovom značajnom obrazovnom programu.

Studentska nevladina organizacija Erasmus Student Network Sarajevo (ESN), čiji je jedan od ciljeva pružanje podrške studentima iz Bosne i Hercegovine koji žele da učestvuju u projektima razmjene studenata smatra da su ovom odlukom oštećeni isključivo studenti i mladi ljudi koji su izgubili priliku da u periodu od 2014-2020 godine, koliko će trajati ovaj program, budu dio istog, te da steknu nova međunarodna iskustva koja mogu primjeniti u našoj državi. S tim u vezi, pokrenuta je i peticija na ovom linku, ali i stranica podrške na Facebook-u pod nazivom „Support page for studnets who want B&H to be part of Erasmus+“.

ESN Sarajevo Vas poziva da potpišete peticiju, pridružite se stranici podrške, te na taj način podignete glas za izjednačavanje prava bh. studenata sa pravima njihovih kolega iz cijele Europe.

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu