COVID-19

Ukoliko nemate vremena da čitate mnogobrojne sajtove i vijesti, pokušaćemo ovdje da vas u što kraćim crtama upoznamo sa trenutnom situacijom.

Šta je corona virus?

Ukratko: novi corona virus je iz grupe corona virusa koji se u decembru 2019. godine pojavio u gradu Wuhan (Kina), a smatra se da potiče sa lokalne pijace. Većina „prvog talasa“ zaraženih su zaista i bili radnici ove pijace.

Aktuelne brojke kažu da je u svijetu:

677705 potvrđenih pacijenata (u 199 država i teritorija), ukupno preminulih 31737
Austrija: potvrđenih pacijenata 8411, preminulih 86

Za corona viruse smo čuli i ranije, jer su SARS (teški akutni respiratorni sindrom) i MERS (respiratorni sindrom na Bliskom Istoku) iz iste porodice virusa.
– U 2002. godini se SARS proširio na 37 zemalja i izazvao stanje panike u svijetu, sa 8000 zaraženih osoba i preko 750 smrtnih slučajeva = stopa smrtnosti oko 9.4%.
– U slučaju MERS-a je djelovalo da se teže prenosi sa osobe na osobu, ali je imao veću stopu smrtnosti, 35% od otprilike 2500 zaraženih slučajeva je umrlo.
– Trenutan stepen smrtnosti za 2019-nCoV (odnos broja oboljelih i broja umrlih) je 3,4%. (Poređenje: oko 400000 ljudi godišnje umru od posljedica „obične“ gripe.)

Simptomi?

Virus izaziva upalu pluća. Oni koji su zaraženi su imali sljedeće tegobe:
– temperaturu
– praćenu kašnjem (kao prva dva simptoma)
– probleme sa disanjem

Ukoliko imate upalu grla, kišete i začepljen vam je nos?
Smatra se da su ovo simptomi “obične prehlade” iz razloga što se pojavilo samo kod oko 5% pacijenata, te da nije riječ o ustaljenim simptomima (na osnovu statistika) u vezi sa virusom.

Prevencija?

– Kihanje i kašljanje u maramicu ili lakat (rukav), kako bi se širenje čestica što više spriječilo.
– Redovno pranje ruku. Neophodno je pranje ruku sapunom i vodom u minimalnom trajanju od 20 sekundi, kako bi zaista efekat čistih ruku bio postignut. Ne samo da sapun i voda čine svoje, već i samo trenje tokom tih 20 sekundi onemogućava zadržavanje pokupljenih čestica.
– Ukoliko nemate mogućnost da operete ruke, koristite dezinfekcione gelove za ruke (isti princip, dovoljno da se sva površina ruku pokrije i trljanje dlanova minimalno 20 sekundi). Preporučuje se one sa 60%+ alkohola u sebi.
– Ukoliko imate iznad navedene simptome, budite odgovorni! Nemojte izlaziti vani već se zadržite u svojim domovima te kontaktirajte svog ljekara ili za ove slučajeve predviđene brojeve (za Austriju ćete pronaći informacije na dnu ovog teksta). Što više svi budemo odgovorni i voljni ne samo sebe već i druge da zaštitimo od sebe, prije će se pandemija zaustaviti.
Ukoliko ste bolesni (simptomima gripe i/ili coronom), savjetuje se nošenje maske i unutar domova ukoliko želite da zaštitite i ostale članove svog domaćinstva.
Period ozdravljenja će zavisiti od jačine imunog sistema pojedinca – mnogo umrlih je već bilo slabijeg zdravstvenog stanja.

Mitovi u vezi sa prevencijom i liječenjem? link

– Maske za lice: maske za lice treba koristiti ukoliko ste vi ti koji imate simptome gripe (a niste još testirani na virus), kako biste zaštitili druge od sebe. Maske kao prevencija da se vi ne zarazite od drugih bolesnih neće donijeti mnogo (ako ne i ništa), zato što su i oči jedan od načina na koji se, ukoliko neko ispred vas recimo sa virusom kihne, može virus prenijeti. Istovremenu su „obične maske“ predviđene da ne propuštaju čestice „iznutra ka vani“, te nisu toliko djelotvorne u zadržavanju „vanjskih čestica“ od dospijevanja u disajne puteve.
– Antibiotici: kako je riječ o virusu, a ne bakterijskom problemu, ne posežite za antibioticima.
– Vakcine protiv obične gripe: isto neće pomoći, zato što je ovo novi virus za koji taj vid prevencije još ne postoji – pomoćiće jedino što nećete biti toliko skloni običnoj gripi pa ćete moći lakše procijeniti da li je vrijeme za brigu ove vrste.

Šta uraditi, ukoliko sumnjate da ste se zarazili corona virusom?

Svi savjetuju da nema razloga za paniku te da se treba pokušati zadržati „hladna glava“. Ne trebate biti bezbrižni, neinformisani i zanemariti važnost higijene misleći „sve će biti ok“, ali isto tako ne trebate da ne spavate noćima jer se brinete.

Ukoliko se nalazite u Austriji?

Radi bržeg suzbijanja pandemije, ukoliko imate simptome i sumnjate, odnosno brinete, obratite se na sljedeći broj: 1450 – odgovorni će eventualno (u skladu sa simptomima) poslati tim koji će doći po vas na kućnu adresu i odvesti vas u bolnicu (Kaiser-Franz-Josef ili Otto-Wagner bolnicu odnosno djecu u Wilhelminenspital ukoliko ste u Beču), gdje će se uraditi test. Razlog ovakvog pristupa opasnosti je naravno da se što više smanji rizik izolovanosti drugih ljudi.
Ukoliko imate drugih pitanja u vezi sa bolešću, informacije možete dobiti od AGES-a putem telefona 0800 555 621.

Link austrijskog ministarstva na temu 2019-nCoV/COVID-2019.
Link vlade Republike Austrije na ovu temu.
Link ministarstva spoljašnjih poslova Austrije u vezi sa upozorenjima o putovanju.
Link na kojem možete provjereno pratiti valjanost podataka i update situacije i pronaću unutar postavljenih linkova jako mnogo drugih informacija. Takođe je isto moguće i ovdje.
Link na kojem možete pronaći statistički osvrt Kine na ova dešavanja.

PS: STUDIRAJeu se koristio postojećim online tekstovima (navedenim po linkovima) te iznad napisano nije stručni komentar i osvrt.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu