dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Studiranje u Portugalu

Written by choco.late. Posted in Allgemein

Portugal je jedna od zemalja koja nije popularna destinacija za studiranje među mladima Balkana. Unatoč tome, Portugal ima široku I jedinstvenu akademsku zajednicu, koja studentima nudi nešto drugačije od ostalih Europskih zemalja.

Studiji su podijeljeni na sveučilišta (universidade) i veleučilišta (politecnico). Generalna podjela bi bila sljedeća: sveučilišta ciljaju za rad u znanosti, a veleučilišta pripremaju studente za radno tržište. Realno, kada studenti nakon studija kreću raditi unutar realnog sektora, o poslodavcu zavisi da li će preferirat nekog sa veleučilišta ili sveučilišta, tako da bih rekao da su u tom pogledu izjednačeni. Za rad u istraživanju/znanost/obrazovanju preferirani su studenti sa sveučilišta, ali i studenti veleučilišta također mogu izgraditi karijeru u akademskoj znanosti bez većih prepreka. Razlika je da na veleučilištima nema doktorata (veleučilišta za doktorate studente šalju na univerzitete). Studiji su kvalitetni i ulažu poprilično u znanost i obrazovanje. Imaju popriličan broj studija na engleskom jeziku. Također, kao bivša kolonijalna sila, imaju ugovore i surađuju sa mnogo sveučilišta u Europi i svijetu (Brazil, Kina, itd.).

Školarine su u prosjeku 1000 € za preddiplomske i diplomske studije, dok se za doktorate cijene kreću od EUR 2500 do 3000 € godišnje. Za državljane zemalja koje nisu u EU školarine mogu biti i do duplo više. Školarina se uplaćuje na 10 rata, svaki mjesec akademske godine jednu. Cijene življenja su u rangu cijena u Hrvatskoj, možda čak i malo niže. Većina studenata iznajmljuje stanove ili sobu u dijeljenom stanu. Oko 300-400€ mjesečno je potrebno za osnovne potrepštine (hrana, stanarina i režije). Studentska zajednica je jako aktivna i imaju jedinstvenu studentsku tradiciju zvanu ‘praxe’. Također, nikako ne manjka studentskih aktivnosti ako se student želi aktivirati.

Prijavljivanje i upis na fakultet se većinom obavljaju online, ispunjavanjem običnog formulara gdje se upload-aju diplome, svjedodžbe i ostali dokumenti. Nije potrebno dolaziti osobno prije nego se bude primljen na fakultet. Birokracija zna potrajati, ali relativno su fleksibilni oko nje. Stanovnici EU zemalja imaju pravo življenja u Portugalu bez ikakvih viza ili putovnice (mogu samo sa osobnom), ali ako odsjedaju dulje od 3 mjeseca dužni su prijaviti boravište u općini. Uz studentsku iskaznicu dobije se i bankovni račun, za koji je potrebna potvrda o prebivalištu u Portugalu i 100€ depozita. Kako bi se dobila potvrda o prebivalištu, potrebno je skupiti 2 potpisa ljudi koji se nalaze u istoj općini kao i student (uglavnom nije neki problem nabaviti s obzirom da se može bilo koga pitat tko tamo živi). Uz potvrdu o prebivalištu potrebno je izvaditi i portugalski porezni broj. Dodatnih informacija možete potražiti na STUDIRAJeu forumu, a tu možete postaviti i svoja pitanja.

Portugal kao zemlja nudi opuštenu atmosferu, sunčano vrijeme i prijateljske ljude. Odličan izbor za studente koji vole balans učenja i druženja, ali i dalje žele steći kvalitetno obrazovanje.

Procedura upisa je napisana iz perspektive studenta državljana Hrvatske. Procedure za student iz BiH i Srbije mogu se razlikovati.

Za STUDIRAJeu: Josip, Hrvatska/Portugal