dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Studiranje u Austriji

Written by choco.late. Posted in Studiranje u Austriji

studuatU prošlom zimskom semestru 2009/2010 je na javnim univerzitetima u Austriji bilo upisano 2594 studenata sa bosanskohercegovačkim državljanstvom. Te godine je 168 Bosanaca i Hercegovaca uspješno završilo studij – 22 od njih čak i drugi. Ovi podaci dokazuju da je Austrija atraktivno mjesto za studente iz Bosne i Hercegovine.

Share Button

Graz, Linz, Klagenfurt, Salzburg, Innsbruck i naravno Beč nude široku paletu visokoškolsog obrazovanja, gdje će svako zainteresirani sigurno naći odgovorajući studij za sebe. Iako svaki austrijski grad ima svoje jedinstvene čari, Beč predvodi kada je riječ o naučnom istraživanju i studiranju. Nimalo iznenađujuće ako znamo da je grad Beč veliki kulturni centar koji već stoljećima pruža veliku pažnju tradiciji, nauci i napretku u svim poljima. Statistički podaci potvrđuju da se od ukupno 2594 bh. studenata u 2009./2010. godini, njih 1680 odlučilo za Beč. Mnogo je i onih koji se odluče za studij u Grazu, jer je dosta bliže Bosni i Hercegovini (2009./2010. godine ukupno 724 bh. studenata).

Motivacija za studij u Austriji pretežno leži u činjenici da se nudi viši nivo sticanja stručnog znanja, intenzivniji praktični rad tokom studija, kao i povezanost univerzitetskih i fakultetskih struktura. Drugi faktori kao visok životni standard, bogata ponuda kulturnih dešavanja ili preporuka od poznanika koji već studiraju u Austriji također utječu na odluku za studij u ovoj zemlji.

Oni bh. državljani koji žele studirati u inostranstvu se najčešće odluče za Austriji, jer su školarine relativno niske. Detaljan pregled školarine na pojedinim univerzitetima može se naći u našoj rubrici školarine u austriji.

Iako postoji nekoliko administrativnih odredbi za strane studente koje treba ispoštovati prilikom cjelokupnog procesa upisa, procedura je zapravo pregledna i uz malu pomoć iskusnijih studenata lahko savladiva. Predlažemo svima onima koji su se već odlučili za studij u Austriji da se okoriste pregledom koji je ekipa STUDIRAJeu svrstala pod naziv korak po korak do studija u Austriji.

Studiranje u Austriji: broj bh. studenata i studentica od 1995. do 2010. godine.

STUDIRAJeu

Share Button