Studij socijalne pedagogije i socijalnog rada

Studij socijalne pedagogije

Pomoć ljudima kojima je potrebna pomoć: socijalni pedagozi i socijalni radnici uče tokom studija kako da pomognu ljudima u rješavanju svojih problema. Praktičnu primjenu mogu pronaći u mnogim oblastima: pomoć ovisnicima, pomoć u staračkim domovima, pa sve do pomoći zatvorenicima.

Socijalni pedagozi i socijalni radnici se brinu oko rješavanja socijalnih problema – brinu se dakle o ljudima koji su u teškim situacijama i kojima je potrebna pomoć. Stoga se za vrijeme studija pohađaju predavanja iz pedagogije, psihologije, sociologije, ali i medicine i prava.

Politička i etička pitanja su također bitna. Studenti se tokom studija mogu opredijeliti za određena težišta: pomoć omladini, pomoć familijama, ovisnicima i slično. Zavisno od specijalizacije, socijalni pedagozi imaju veliku primjenu (i velike šanse za zapošljavanje): obdaništa, škole, starački domovi, zdravstvene institucije, socijalne institucije, zatvori i drugo.

Studij socijalne pedagogije obično možete studirati na višim školama i univerzitetima u Austriji, Njemačkoj i drugim državama. U nastavku izdvajamo nekoliko institucija gdje možete pohađati spomenute studije: FH Campus Wien, Universität Graz, Hochschule für angewandte Wissenschaften München.

Ovdje možeš saznati kako upisati studij u Austriji i Njemačkoj. Želiš negdje drugo da studiraš, ili imaš pitanja? Posjeti naš forum.

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0