Studij astronomije

Predstavljamo studij astronomije. Na samom početku da razjasnimo: astronomija nije isto kao i astrologija. Astrologija se po definiciji (Wikipedia) bavi proučavanjem simboličkog uticaja položaja i kretanja nebeskih tijela na zbivanja na Zemlji, te čovjekovu osobnost i sudbinu. Sa astrologijom se usko povezuju horoskopi. Međutim, mi želimo da vam približimo studij astronomije, koji nema veze sa horoskopima.

 

Astronomija

Astronomija je po definiciji (Wikipedia) nauka koja obuhvata promatranje i objašnjenje događaja koji se dešavaju izvan Zemlje i njene atmosfere. Ona izučava porijeklo, evoluciju, te fizikalna i hemijska svojstva tijela koja možemo promatrati na nebu (a koja se nalaze izvan Zemlje) kao i procese koji ih obuhvataju.

Studij astronomije

U većini slučajeva astronomija nije samostalan studij. Tome doprinosi činjenica da je za shvatanje astronomije neophodno poznavanje fizike. Iz tog razloga se astronomija uglavnom studira u sklopu studija fizike, ali postoje i izuzeci (dakle samostalni studiji astronomije).

Neovisno o obliku studija, studenti koji se odluče za studij astronomije će se suočavati sa sljedećim grupama predmeta: opštom astronomijom, opštom fizikom, matematičkim i fizikalnim temeljima astronomije, astrofizikom kao i praktičnim radom u observatorijima.

Prvi semestar na samostalnom studiju astronomije u Beču (Univerzitet Beč) izgleda sljedeće (napomena: podaci su aktuelni za zimski semestar 2014/2015):

Uvod u astronomiju 1 (predavanje, 6 ECTS-a)

Uvod u astronomiju 1 (vježbe, 3 ECTS-a)

Uvod u fiziku 1 (predavanje, 5 ECTS-a)

Uvod u fiziku 1 (vježbe, 3 ECTS-a)

Uvod u fiziku 1 (praktikum, 2 ECTS-a)

Analiza za fizičare 1 (predavanje, 5 ECTS-a)

Analiza za fizičare (vježbe, 3 ECTS-a)

Linearna algebra za fizičare (predavanje, 4 ECTS-a)

Linearna algebra za fizičare (vježbe, 3 ECTS-a)

Gdje studirati astronomiju?

Samostalan studij astronomije se između ostalog može studirati u Austriji na Univerzitetu Beč ili u Škotskoj na Univerzitetu Gloskov, a astronomiju u sklopu studija fizike možete studirati npr. u Njemačkoj na Univerzitetu Heidelberg.

Iskustvo

STUDIRAJeu je prije nekoliko godina imao intervju sa jednim astrofizičarom, koji je studirao astrofiziku (srodno astronomiji). Intervju možete pročitati ovdje.

Ukoliko imaš iskustva sa studijem astronomije (studiraš ili si studirao), onda bismo ti bili zahvalni da nam se javiš kako bi podijelili tvoje iskustvo sa ostalim zainteresiranim studentima. Kontaktirati nas možeš putem e-maila (admin@studiraj.eu).

Ukoliko želiš da studiraš astronomiju ili neki drugi studij van balkanskih granica, onda ti preporučujemo da pročitaš relevantne tekstove na www.studiraj.eu i da eventualna pitanja postaviš na STUDIRAJeu forum.

STUDIRAJeu

 

 

Pratite i lajkute nas:
0