dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Studentska viza: podnošenje prvog zahtjeva i produžetak

Written by choco.late. Posted in Studiranje u Austriji

produzivanjevize

Potrebni dokumenti za podnošenje PRVOG zahtjeva (negdje potrebne kopije kao prilog i original za provjeru)

– popunjen formular

– važeći pasoš + kopija

– rodni list (internacionalni ili njemački prevod)

– aktuelna sličica (ne starija od 6 mjeseci) koja zadovoljava nove evropske norme (ovo napomenuti u foto studiu. Takođe ukoliko se nalazite već u Austriji, možete se uslikati u foto automatima koji se nalaze na nekoliko UBahn stanica: Pronto phot. Cijena 6 €. Na linku ovdje možete potražiti jedan u neposrednoj blizini gdje se trenutno nalazite: http://www.prontophot.at/standorte)

– potvrda o upisu (tzv. Zulassungsbescheid) univerziteta, visoke škole ili priznatog privatnog univerziteta u Austriji kao redovan ili vanredan student + kopija

– potvrda o nekažnjavanju iz zemlje porijekla u originalu (ne starije od tri mjeseca). Nije obavezan dokument ali može biti zatražen u nekim slučajevima, stoga je možda bolje da ga odmah imate sa sobom

– dokaz o pravu na stanovanje u Austriji (npr. ugovor o stanu. Ukoliko isti ne posjedujete ili nije na vaše ime, onda vam stanodavac, odnosno nosilac ugovora mora ispuniti sljedeći obrazac koji možete pronaći). Ovaj dokument možete predati u kopiji ukoliko vam je bitno da ga zadržite kod sebe kao “osiguranje” stanovanja. + kopija

– dokaz o zdravstvenom osiguranju

– dokaz o obezbijeđenim sredstvima za život (od 19.01.2016. godine) u vidu izvoda štednog računa, ili izvoda stanja tekućeg računa (tzv. Kontoauszug):

ispod 24 godine: 491,43€ mjesečno (po pravilu ovu cifru onda treba pomnožiti sa 9 mjeseci, i taj iznos pokazati na kontu. Na sigurnijoj ste strani ako cifru pomnožite sa 12 mjeseci) = ca. 5.900 €

iznad 24 godine: 889,84€ mjesečno (po pravilu ovu cifru onda treba pomnožiti sa 9 mjeseci, i taj iznos pokazati na kontu. Na sigurnijoj ste strani ako cifru pomnožite sa 12 mjeseci) = ca. 10.700 €

– dokaz o visini troškova za stanovanje i režije (npr. potvrda o plaćanju posljednje tri kirije)

Dokument od strane Magistrata 35 koji navodi iste možete vidjeti ovdje, kao i sve potrebne formulare.

 

Potrebni dokumenti za PRODUŽENJE vize (negdje potrebne kopije kao prilog i original za provjeru)

– popunjen formular

– važeći pasoš + kopija

– Pismeni dokaz o položenim ispitima tokom prošle godine u iznosu od najmanje 8 semestralnih sati, odnosno 16 ECTS (tzv. Sammelzeugnis ili Bestätigung über positiv absolvierte Prüfungen)

– Studientblatt i Studienbestätigung

– dokaz o obezbijeđenim sredstvima za život (od 19.01.2016. godine) u vidu izvoda štednog računa, ili izvoda stanja tekućeg računa (tzv. Kontoauszug):

ispod 24 godine: 491,43€ mjesečno (po pravilu ovu cifru onda treba pomnožiti sa 9 mjeseci, i taj iznos pokazati na kontu. Na sigurnijoj ste strani ako cifru pomnožite sa 12 mjeseci) = ca. 5.900 €

iznad 24 godine: 889,84€ mjesečno (po pravilu ovu cifru onda treba pomnožiti sa 9 mjeseci, i taj iznos pokazati na kontu. Na sigurnijoj ste strani ako cifru pomnožite sa 12 mjeseci) = ca. 10.700 €

– izvod kreditnog zavoda (tzv. Kreditschtuzverband) o eventualnim kreditima* (ova je potvrda izgleda ponovo potrebna za studentsku vizu. Molimo vas da kontaktirate odgovorni magistrat, dok ne saznamo zvanično)

– dokaz o zdravstvenom osiguranju

– dokaz o pravu na stanovanje u Austriji (npr. ugovor o stanu. Ukoliko isti ne posjedujete ili nije na vaše ime, onda vam stanodavac, odnosno nosilac ugovora mora ispuniti sljedeći obrazac koji možete pronaći). Ovaj dokument možete predati u kopiji ukoliko vam je bitno da ga zadržite kod sebe kao “osiguranje” stanovanja. + kopija

Dokument od strane Magistrata 35 koji navodi iste možete vidjeti ovdje, kao i sve potrebne formulare.


Postupak podnošenja vize

Prvo podnošenje boravišne dozvole se uobičajeno podnosi u Austrijskoj ambasadi u BiH. Obzirom da je, uz biometrijski pasoš, dozvoljeno doći u Austriju i bez vize, prvi zahtjev za vizu se može i u Austriji podnijeti. Međutim, to ne podrazumijeva duži boravak u Austriji nego što je dozvoljen!

Dokumente je potrebno priložiti u originalu, s ovjerenim prevodom. Boravišna dozvola se dodjeljuje tek nakon dokaza o upisu na dotični univerzitet.

Ukoliko prvi zahtjev za boravišnu vizu obavljaš u Beču, potrebno je da to učiniš na ovoj adresi:

Dresdener Straße 93

1200 Wien

Radno vrijeme ponedjeljkom, utorkom i petkom od 08:00 – 12:00 sati, četvrtkom od 08:00 – 12:00 i 15:30 – 17:30 sati. Srijedom ne radi.

Zahtjev za produžetak vize se mora prije isteka posljednje vize predati u odgovornim centralama Magistrata 35 (MA 35 se odnosi na Beč, slićno se odnosi i na druge gradove). Pregled MA 35 centrala u Beču, kao i njihova radna vremena, možeš pogledati ovdje.

Legalan rad stranih studenata je reguliran na osnovu Zakona o strancima (AuslBG) i ne smije ugrožavati primarni cilj boravka – studij. Za početak rada je u svakom slučaju neophodna radna dozvola (tzv. Beschäftigungsbewilligung).

Ako je student/studentica u BiH oženjen/udata, onda postoji mogućnost da bračni partner preda zahtjev za boravišnu dozvolu pod nazivom „Familiengemeinschaft Student”.

*Potvrda se vadi na sljedećoj adresi (za Beč):

KSV 1870

Wagenseilgasse 7

1120 Wien

Telefon: 050 1870-1000

Radno vrijeme:

Pon – Čet: 08:00 – 11:30, 13:00 – 15:00

Petak: 08:00 – 12:30

Internet stranica

Imate pitanja ili nejasnoća? Posjetite odgovarajuću temu na forumu.

 

STUDIRAJeu

Posljednji update: 7.2.2017. godine

Share Button