Studentska viza: podnošenje prvog zahtjeva i produžetak

produzetak-studentske-vize-becZa legalan boravak i studij u Austriji je potrebna boravišna viza. Prva boravišna viza se može izvaditi u austrijskoj ambasadi u Bosne i Hercegovine, ali i u Austriji (pod uslovom da posjeduješ biometrijski pasoš). Svoju boravišnu vizu moraš svake godine produžiti. U nastavku teksta je navedena kompletna procedura kao i potrebna dokumentacija (od 1.7.2011. godine je potrebno priložiti dodatnu dokumentaciju).

Potrebni dokumenti za podnošenje PRVOG zahtjeva (negdje potrebne kopije kao prilog i original za provjeru)

– popunjen formular

– važeći pasoš + kopija

– rodni list (internacionalni ili njemački prevod)

– aktuelna sličica (ne starija od 6 mjeseci) koja zadovoljava nove evropske norme (ovo napomenuti u foto studiu. Takođe ukoliko se nalazite već u Austriji, možete se uslikati u foto automatima koji se nalaze na nekoliko UBahn stanica: Pronto phot. Cijena 6 €. Na linku ovdje možete potražiti jedan u neposrednoj blizini gdje se trenutno nalazite: http://www.prontophot.at/standorte)

– potvrda o upisu (tzv. Zulassungsbescheid) univerziteta, visoke škole ili priznatog privatnog univerziteta u Austriji kao redovan ili vanredan student + kopija

– potvrda o nekažnjavanju iz zemlje porijekla u originalu (ne starije od tri mjeseca). Nije obavezan dokument ali može biti zatražen u nekim slučajevima, stoga je možda bolje da ga odmah imate sa sobom

– dokaz o pravu na stanovanje u Austriji (npr. ugovor o stanu. Ukoliko isti ne posjedujete ili nije na vaše ime, onda vam stanodavac, odnosno nosilac ugovora mora ispuniti sljedeći obrazac koji možete pronaći). Ovaj dokument možete predati u kopiji ukoliko vam je bitno da ga zadržite kod sebe kao “osiguranje” stanovanja. + kopija

– dokaz o zdravstvenom osiguranju

– dokaz o obezbijeđenim sredstvima za život (od 19.01.2016. godine) u vidu izvoda štednog računa, ili izvoda stanja tekućeg računa (tzv. Kontoauszug):

ispod 24 godine: 491,43€ mjesečno (po pravilu ovu cifru onda treba pomnožiti sa 9 mjeseci, i taj iznos pokazati na kontu. Na sigurnijoj ste strani ako cifru pomnožite sa 12 mjeseci) = ca. 5.900 €

iznad 24 godine: 889,84€ mjesečno (po pravilu ovu cifru onda treba pomnožiti sa 9 mjeseci, i taj iznos pokazati na kontu. Na sigurnijoj ste strani ako cifru pomnožite sa 12 mjeseci) = ca. 10.700 €

– dokaz o visini troškova za stanovanje i režije (npr. potvrda o plaćanju posljednje tri kirije)

Dokument od strane Magistrata 35 koji navodi iste možete vidjeti ovdje, kao i sve potrebne formulare.

 

Potrebni dokumenti za PRODUŽENJE vize (negdje potrebne kopije kao prilog i original za provjeru)

– popunjen formular

– važeći pasoš + kopija

– Pismeni dokaz o položenim ispitima tokom prošle godine u iznosu od najmanje 8 semestralnih sati, odnosno 16 ECTS (tzv. Sammelzeugnis ili Bestätigung über positiv absolvierte Prüfungen)

– Studientblatt i Studienbestätigung

– dokaz o obezbijeđenim sredstvima za život (od 19.01.2016. godine) u vidu izvoda štednog računa, ili izvoda stanja tekućeg računa (tzv. Kontoauszug):

ispod 24 godine: 491,43€ mjesečno (po pravilu ovu cifru onda treba pomnožiti sa 9 mjeseci, i taj iznos pokazati na kontu. Na sigurnijoj ste strani ako cifru pomnožite sa 12 mjeseci) = ca. 5.900 €

iznad 24 godine: 889,84€ mjesečno (po pravilu ovu cifru onda treba pomnožiti sa 9 mjeseci, i taj iznos pokazati na kontu. Na sigurnijoj ste strani ako cifru pomnožite sa 12 mjeseci) = ca. 10.700 €

– izvod kreditnog zavoda (tzv. Kreditschtuzverband) o eventualnim kreditima* (ova je potvrda izgleda ponovo potrebna za studentsku vizu. Molimo vas da kontaktirate odgovorni magistrat, dok ne saznamo zvanično)

– dokaz o zdravstvenom osiguranju

– dokaz o pravu na stanovanje u Austriji (npr. ugovor o stanu. Ukoliko isti ne posjedujete ili nije na vaše ime, onda vam stanodavac, odnosno nosilac ugovora mora ispuniti sljedeći obrazac koji možete pronaći). Ovaj dokument možete predati u kopiji ukoliko vam je bitno da ga zadržite kod sebe kao “osiguranje” stanovanja. + kopija

Dokument od strane Magistrata 35 koji navodi iste možete vidjeti ovdje, kao i sve potrebne formulare.

[adsenseyu2]

Postupak podnošenja vize

Prvo podnošenje boravišne dozvole se uobičajeno podnosi u Austrijskoj ambasadi u BiH. Obzirom da je, uz biometrijski pasoš, dozvoljeno doći u Austriju i bez vize, prvi zahtjev za vizu se može i u Austriji podnijeti. Međutim, to ne podrazumijeva duži boravak u Austriji nego što je dozvoljen!

Dokumente je potrebno priložiti u originalu, s ovjerenim prevodom. Boravišna dozvola se dodjeljuje tek nakon dokaza o upisu na dotični univerzitet.

Ukoliko prvi zahtjev za boravišnu vizu obavljaš u Beču, potrebno je da to učiniš na ovoj adresi:

Dresdener Straße 93

1200 Wien

Radno vrijeme ponedjeljkom, utorkom i petkom od 08:00 – 12:00 sati, četvrtkom od 08:00 – 12:00 i 15:30 – 17:30 sati. Srijedom ne radi.

Zahtjev za produžetak vize se mora prije isteka posljednje vize predati u odgovornim centralama Magistrata 35 (MA 35 se odnosi na Beč, slićno se odnosi i na druge gradove). Pregled MA 35 centrala u Beču, kao i njihova radna vremena, možeš pogledati ovdje.

Legalan rad stranih studenata je reguliran na osnovu Zakona o strancima (AuslBG) i ne smije ugrožavati primarni cilj boravka – studij. Za početak rada je u svakom slučaju neophodna radna dozvola (tzv. Beschäftigungsbewilligung).

Ako je student/studentica u BiH oženjen/udata, onda postoji mogućnost da bračni partner preda zahtjev za boravišnu dozvolu pod nazivom „Familiengemeinschaft Student”.

*Potvrda se vadi na sljedećoj adresi (za Beč):

KSV 1870

Wagenseilgasse 7

1120 Wien

Telefon: 050 1870-1000

Radno vrijeme:

Pon – Čet: 08:00 – 11:30, 13:00 – 15:00

Petak: 08:00 – 12:30

Internet stranica

Imate pitanja ili nejasnoća? Posjetite odgovarajuću temu na forumu.

 

STUDIRAJeu

Posljednji update: 7.2.2017. godine

Pratite i lajkute nas:
0