Stižu olakšice: nostrifikacija diplome u Austriji

olaksicenostrifikacijaatU Austriji će se formirati centralna institucija za priznavanje stranih univerzitetskih diploma, a jedna od prednosti takvog koraka jeste brži put do priznate diplome. Ovo je rezultat istraživanja Komore za rad i radno pravo (Arbeiterkammer Wien) u Beču: migranti su na austrijskom radnom tržištu zapostavljeni i degradirani.

Trećina zaposlenih, koji su sami migranti ili čiji su roditelji doseljenici u Austrij, izvršavaju poslove koji su ispod nivoa njihovog obrazovanja. Žene su u dosta lošijoj poziciji od muškaraca.

 

Indijski arhitekta, koji u Beču radi kao taksista, ukrajinska diplomirana inženjerka koja čisti biroe ili sjevernoafrička doktorica koja radi kao njegovateljica: ovakvi slučajevi nisu izuzeci. Mnogi migranti su visoko-obrazovani, ali rade poslove koji se mogu obavljati i bez bilo kakve diplome. Glavni krivac ovome jesu birokratske poteškoće prilikom nostrifikacije strane diplome.

Akademicima iz tzv. trećih zemalja koje nisu članice EU, u budućnosti se treba olakšati put do priznavanja stečene diplome, kako navode ministar nauke, Karlheinz Toechterle i sekretar integracijskih pitanja, Sebastian Kurz.

Prvi korak: centralna ustanova za pitanja nostrifikacije stranih diploma. Postojeća služba u Ministarstvu za nauku i obrazovanje (NARIC) će se preurediti u tu svrhu. To podrazumijeva da u budućnosti akademici iz zemalja koje ne pripadaju EU neće morati sami tražiti univerzitet koji je zadužen za njihov zahtjev, već će ga moć podnijeti u ovoj centralnoj ustanovi. Odatle će biti usmjereni u visoku školu ili univerziet koji je zadužen za to. Također će maksimalno vrijeme čekanje za nostrifikaciju iznositi tri mjeseca, umjesto dosadašnjih šest. Unvierziteti su se već složili s ovim promjenama.

Zasebna institucija za medicinare

Prema Toechterle, za medicinare je potrebno formirati zasebnu ustanovu, jer od 200 godišnjih zahtjeva za nostrifikaciju, pola otpada na medicinsku struku. Tri medicinska unvierziteta u Beču, Innsbrucku i Grazu trebaju spojiti svoje informacije i kapacitete glede ovog pitanja, kako bi se proces nostrifikacije značajno ubrzao.

Za one struke koje za izvršavanje rada u Austriji nije potrebno nostrificirati, kao npr. diploma informatičara, najbolje je izvršiti uporedbu: NARIC, nebirokratskim putem, u roku od nekoliko dana uporedi kojem nivou obrazovanja (bachelor, master, diplomski studij…) strana diploma odgovara austrijskoj. „Integracija funkcionira kroz rad i uspjeh”, kaže Kurz. „Dokaz o uspjehu se mora tražiti, ali ako je već jednom dokazan u inostranstvu, onda je to dovoljno. Ko je stekao dobro obrazovanje u inostranstvu, ne treba kod nas raditi kao taksista.”

Pored univerzitetskih diploma će se ubuduće i srednja stručna sprema moć priznati brže i jednostavnije. Već se vode razgovori s ministrom socijalnih pitanja, Rudolfom Hundstorferom i ministricom prosvjete, Claudiom Schmied. Međutim, centralna služba za priznavanje svih vrsta diploma, za sada nije planirana.

Nedostatak ovakvog puta nostrifikacije: sadržaj nostrifikacije se ne dovodi u pitanje. Kritičari prigovaraju kako univerziteti prilikom nostrifikacije prestrogo gledaju na formalne kriterije, dok se premalo obraća pažnja na prave kompetence koje proizilazi iz dotične diplome.

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0