dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Put do studentske sobe u Beču

Written by choco.late. Posted in Život u Austriji

Jedno od najvažnijih pitanja prilikom odlaska u drugu zemlju, odnosno grad, jeste gdje stanovati. Bitno nam je o kakvom smještaju je riječ (studentska soba, privatni smještaj, itd.), gdje stanujemo (lokacija), koliko smještaj košta (šta je uključeno u tu cijenu a šta nije), i slično. Upravno zbog toga, u ovom članku vam objašnjavamo proceduru do smještaja u studentskom domu.

Za početak trebate da razmislite šta sve studentski domovi donose, a šta odnose. Istina, tu je najveća cirkulacija studenata što može biti od velike koristi, što za stvaranje novih prijateljstava, što za prikupljanje informacija. Isto tako, uzmite u obzir da su to mladi ljudi, pa zajedničkih druženja kao i partija u većini slučajeva ne manjka.

PREDNOST STUDENTSKIH DOMOVA

  • Ono što studentskim domovima sigurno ide u prilog jeste pogodnija cijena (u koju su uračunate i mjesečne režije) u odnosu na privatni smještaj. U zavisnosti od lokacije, renoviranosti doma, broja ponuđenih soba, varira i cijena. Cijene se kreću od 250E-350E za dvokrevetnu, i 300E-450E za jednokrevetnu.
  • Lokacijski ih ima svuda, u zavisnosti gdje vam odgovara što zbog fakulteta, čitaone, sportskih terena i tako dalje. Na dnu ćete pronaći listu sa organizacijama studentskih domova kao i njihovim najbitnijim informacijama. Studentske domove koji potpadaju pod njihovu nadležnost ćete pronaći na njihovim web site-ovima.
  • Sobe su namještene (krevet, radni sto, noćni stolić, ormar, police, kao i kupatila, itd.), kuhinje su najčešće po jedna na spratu, postoji Waschraum (prostorija u kojoj se nalaze mašine za veš i sušilice, ovo se plaća ca. 2 eura po korištenju), prostorije za ostavljanje bicikala, itd.
  • Postoje prostorije za zajedničke aktivnosti, kao što je prostorija sa televizorom, određene prostorije za društvene igre, teretana, u nekim domovima muzičke sobe, saune, čitaone, itd.
  • U većini slučajeva se ne morate brinuti za kvarove nastale ne vašom krivicom, samo na vrijeme obavijestite administraciju doma i u veoma kratkom vremenskom roku će problem biti riješen.

Najčešće prvi korak kod aplikacije za studentske domove jeste online aplikacija (spisak domova u Beču možete pogledati ovdje). U aplikaciji najčešće trebate navesti prvi izbor doma, zatim dva zamjenska (u slučaju da nemaju slobodnog mjesta u onom koji ste naveli kao prvu opciju). Ukoliko ništa ne bude slobodno a bude slobodnih mjesta na drugim lokacijama, biće vam ponuđeni od strane organizacije.

Nakon što ispunite aplikaciju, najčešće dobijate potvrdni e-mail na vaš navedeni e-mail kao garancija da je aplikacija primeljena. U zavisnosti od organizacije, može proći i do dva mjeseca prije nego što dobijete odgovor, zbog čega se i preporučuje da aplicirate minimalno dva mjeseca unaprijed. Ukoliko je pozitivan odgovor, najčešće vas odmah i obavijeste o potrebnim dokumentima i u nekim slučajevima vas pozovu na razgovor. Ukoliko budete ispunjavali sve uslove, studentska soba je vaša.
Iz ovog razloga vam savjetujemo da se paralelno prijavite za više organizacija, kako biste u slučaju da u jednoj organizacija ni u jednoj navedenoj opciji ne dobijete mjesto, ipak imali back up plan.

I za kraj da vam skrenemo pažnju, isto kao i u bilo kojim drugim stambenim jedinicama, postarajte se da slijedite kućna pravila domova i da se dobro informišete o svemu. U većini slučajeva svi domovi imaju Sprechstunden (radno vrijeme) kada menadžeri doma stoje na raspolaganju da vam pomognu odmah na licu mjesta. U suprotnom, tu su glavni office-i.


STUDIRAJeu
Posljednji update: 1.1.2020. godine