dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Procedura upisa na studij u Italiji

Written by choco.late. Posted in Studiranje u Italiji

U nastavku teksta se nalazi detaljan opis procedura upisa na studij u Italiji nakon završene srednje škola u Bosni i Hercegovini (procedura je slična, odnosno identična, i za neke druge države iz regiona)

 

 

Procedura u BiH

Studenti zainteresirani za pohađanje studija prvog ciklusa u Italiji podnose:

 • zahtjev u konzularnom predstavništu Italije, koji se može skinuti ovdje ili verzija na italijanskom jeziku u dva primjerka.
 • svjedočanstvo o zavšenoj srednjoj školi, profesionalno prevedeno na italijanski jezik ( ili engleski, u zavisnosti od univerziteta i programa na koji se upisuje).
 • Dichiarazione di valore in loco: potvrda o trenutnom akademskom ili profesionalnom status, koji se izdaje u Italijanskoj ambasadi
 • 2 slike, od kojih je jedna ovjerena
 •  dokumenti koji se traže od dotičnog fakulteta u Italiji

Napomena:

 • pri popunjavanju aplikacije potrebno je navesti potpuni naziv odabranog akademskog programa
 • svi dokumenti moraju biti prevedeni na italijanski jezik uz potvrdu ambasade o legalnosti prijevoda

Za upis na drugi ciklus studija je dodatno potrebna prevedena i ovjerena diploma završenog prvog stepena, te prepis ocjena.

Sve vrste akademskih programa se mogu pronaći ovdje.

Dodatna objašnjenja

U prethodnoj godini je mogućnost prijave bila otvorena od 17. maja, a zatvorena u zavisnosti od ambasade. Prijemni ispiti i ispiti iz italijanskog jezika se održavaju u septembru. Dodatne informacije se mogu pronaći na www.study-in-italy.it ili na italijanskom jeziku.

Iako je ulazak u Evropsku Uniju moguć sa biometrijskim pasošom, porebno je izvaditi studentsku vizu kako bi se moglo prisustvovati prijemnom ispitu. Također se student po dolasku u Italiju (najdalje u roku od osam dana) mora prijaviti u lokalnoj policiji – imigracijskom odjelu, te podnijeti zahtjev za dozvolu o boravku, jer nakon što položi prijemni ispit, univerzitet mora dobiti podatke o dozvoli o boravku kako bi student mogao biti upisan u novu akademsku godinu.

Što se tiče zdravstvenog osiguranja, pri samom predavanju dokumenata je potrebno predočiti validno osiguranje, ali je potrebno provjeriti da li to osiguranje vrijedi u Italiji na duži period. Može se desiti da je potrebno izvaditi novo osiguranje nakon dolaska u Italiju, po cijeni npr. od 100€ za godinu dana (osiguranje Inaassitalia).

Prvi koraci u Italiji

Za podnošenje zahtjeva za dozvolu o boravku (ital.: Permesso di soggiorno) potrebno je:

 • aplikacijski formulari koji se uzimaju u pošti
 • pasoš i kopija pasoša
 • 4 iste slike
 • poštanska markica po cijeni od 14,62€ koje se mogu kupiti u trafikama
 • dokumenti o upisu na fakultet
 • dokumenti se dostavljaju u poštama s oznakom Sportello Amico uz plaćanje 57,50€

Nakon toga se određuje sastanak u policijskoj stanici gdje je potrebno dati otiske prstiju, nakon čega bi u roku do tri mjeseca dozvola o boravku trebala biti gotova. To se može provjeriti na internet-stranici policijskog ureda, uz jedinstveno korisničko ime i lozinku koji se dobije pri sastanku u stanici.

Ovdje možeš pronaći sve policijske stanice podijeljene po gradovima.

Također je potrebno izvaditi codice fiscale (fiskalni kod) koji je kod svake osobe jedinstven, načinjen od imena i datuma rođenja. Izdaje se u Agenzia delle Entrate i koristi se kao legalan identifikacijski broj (npr. pri kupovini sim-kartice je potrebno predočiti fiskalni kod). Samo kod izdat u Agenzia delle Entrate je legalno priznat kao dokument.

Stipendije

Italijanska vlada svake godine dodijeljuje stipendije za strane studente, a novi konkurs se može pronaći ovdje.

Italija kao članica EU je dugogodišnji član Erasmus programa, tj. razmjene studenata. Obzirom da Bosna i Hercegovina nije član EU, Evropska komisija dodijeljuje stipendije uspješnim studentima kako bi otišli tokom jednog ili dva semestra u neku od zemalja članica. Programi u kojima učestvuju italijanski gradovi su sljedeći:

www.basileus.ugent.be Universty of Rome

www.joineusee.eu University of Bologna

Budi slobodan da nas kontaktiraš ukoliko postoje nejasnoće ili da svojim iskustvom dopuniš opisanu proceduru.