Procedura upisa na studij u Austriji za državljane Hrvatske

Ovih dana su naš forum okupirala pitanja što ce se dogoditi s hrvatskim studentima nakon 1.7.2013. odnosno nakon dugoočekivanog ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Kako postoje različite kombinacije budućih studenata s dvojnim državljanstvima, u daljnjem tekstu ćemo se potruditi otkloniti sve dosadašnje nejasnoće.

Kao što je navedeno na internet stranicama univerziteta u Austriji, studenti koji imaju završenu srednju školu u državama EU imaju drugačiji postupak upisa od onih koji su svoje srednjoškolsko obrazovanje završili u državama izvan granica EU. Tako je od idućeg semestra studentima koji su diplome srednje škole stekli u Republici Hrvatskoj omogućen direktan upis na Univerzitete u Austriji, dakle bez prvotnog upisivanja na fakultet u matičnoj državi kao što je to bio slučaj dosada. Time je proces upisa znatno olakšan.

Studenti EU na Univerzitetu Beč nemaju pravo pohađanja kursa njemačkog jezika. Pri predaji dokumenata su obavezni priložiti i dokaz o poznavanju njemačkog jezika na razini B2. Ovo pravilo ne važi za sve univerzitete u Austriji, te vam predlažem da se direktno na dotičnom univerzitetu raspitate. Sve o potrebnim dokumentima možete pronaći na internet stranicama Univerziteta, pod rubrikom: Zulassung mit EU-/EWR- Reifezeugnis.

Na stranicama se također nalaze informacije o diplomama koje će biti priznate na vašem budućem Univerzitetu. Navest ćemo primjer konkretno za Universität Wien, gdje su priznate slijedeće diplome:

[adsenseyu2]

• Österreichisches Sprachdiplom – B 2 Mittelstufe Deutsch (MD)
• Goethe Institut – Goethe Zertifikat B 2
• Innovationszentrum Universität Wien GmbH- Mittelstufe 3
• Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer StudienwerberInnen (DSH II)
• Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz Stufe II (DSD II)
• Test Deutsch als Fremdsprache (Test DaF), mindestens Niveau 4 in allen Teilen

Bei Teilprüfungen wird nur das Niveau B2/2 akzeptiert, B2/1 nicht!

Studenti koji su srednju školu završili u BiH, a imaju dvojno državljanstvo, na Univerzitet u Austriji bi se trebali prijaviti sa svim  BiH dokumentima. To im ne oduzima pravo da se u magistrat prijave sa svojom hrvatskom putovnicom i naposlijetku da traže potvrdu boravka tzv. Anmeldebescheinigung umjesto dosadašnje studentske vize.

Dokumenti potrebni za apliciranje Anmeldebescheinigung su slijedeći:

[adsenseyu2]
  • Reisepass oder Personalausweis
  • Bestätigung der Meldung über den Wohnsitz
  • Bestätigung der Versicherung bzw. EU-Auslandskrankenversicherungskarte
  • Bestätigung der Eltern über Unterhaltszahlung (mit Einkommensnachweis der Eltern), Bankguthaben, Kontoauszüge, Stipendium, etc.
  • Inskriptionsbestätigung, Studienbestätigung bzw. Studentenausweis

Cijene izdavanja gore spomenutog dokumenta su do 55 eura.

Kao što ste možda vec dosada čuli, studenti s EU državljanstvom nisu dužni plaćati skolarine, nego samo ÖH- Beitrag u iznosu od 17 eura. To će se od 1.7.2013. odnositi i na studente s hrvatskim putovnicama.

Napomena: na Univerzitetu Beč nemate pravo da u toku studija mjenjate državljanstvo sa BiH na Hrvatsko ili obrnuto. Nemamo informacije da li ovo pravilo vrijedi i za ostale univerzitete.

Želimo vam puno sreće i uspjeha u nastavku  školovanja i zapamtite:  „Čovjek koji pouzdano kroči u smjeru svojih snova, začas će se susresti sa neočekivanim uspjehom.“

Za više informacija posjetite naš forum: www.studiraj.eu/forum

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0