Prijemni ispiti u Austriji i tzv. STEOP faza

U Austriji od 2013. godine postoje prijemni ispiti za određene studije pri državnim univerzitetima (na nekim univerzitetima prijemni ispiti postoje i od ranije).

Prijemni ispiti će se održavati do 2021. godine za sljedeće studije: arhitekture, biologije, informatike, farmacije, publicistike, ekonomije, medicine i veterine. Ono što je bitno da se napomene jeste da se prijemni ispiti održavaju samo ukoliko bude više prijava za određeni studij od predviđenog broja slobodnih mjesta. Također je ohrabrujuća činjenica da su do sada svi studenti uspješno prošli kroz prijemne ispite! Razlog: najkasnije na dan prijemnog je broj studenata koji su se pojavili bio manji od broja slobodnih mjesta. Izuzetak su medicina i veterina.

Više informacija o upisu na studije u Austriji saznajte ovdje.

Ono što je također odlučeno jeste da se tzv. STEOP faza proširi na sve univerzitete. STEOP faza je početna faza jednog studija, gdje se određeni ispiti moraju položiti kako bi se moglo dalje studirati. Ono što je također novo jeste da će se ubuduće ti ispiti moći polagati do tri puta (do sada je to bilo moguće učiniti dva puta). Također univerziteti imaju pravo da odluče da li se i pored STEOP ispita u prvom semestru smiju polagati i drugi ispiti, u iznosu od deset ECTS poena. Studenti koji ne uspiju položiti jedan ili više STEOP ispita iz trećeg pokušaja gube pravo nastavka studija na tom univerzitetu.

STUDIRAJeu
Posljednji update: 5.1.2019. godine

Pratite i lajkute nas:
0