Poskupljenje semestra na UniWien-u (Univerzitetu Beč)

Na Univerzitetu Beč dolazi do poskupljenja studentske školarine za državljane ostalih zemalja koje nisu članice Evropske Unije (za države članice Evropske Unije nastavljaju da važe ista pravila kao i do sada, ovo se naravno odnosi i na državljane Hrvatske). Riječ je o poskupljenju sa €382,56 (uključujući  iznos za studentsku uniju, tzv ÖH-Beitrag) na €745,92 (uključujući ÖH-Beitrag). Ova promjena se uvodi od ljetnjeg semestra 2018. godine (SoSe 2018). 

Ono što je bitno navesti jeste da se ova novina uvodi za nove studente koji u ljetnjem semestru 2018. upisuju fakultet na Univerzitetu Beč i dalje. Ovo znači da sljedeće grupe studenata nisu zahvaćene ovom promjenom:

  • redovni studenti koji već studiraju na Univerzitetu Beč (ukoliko u svakom semestru skupe minimalno 8 ECTSa)
  • redovni studenti koji su sada upisali fakultet, odnosno u zimskom semestru (WiSe 2017/2018)

Ove dvije grupe studenata će moći završiti studij pod uslovima pod kojima su ga i upisali, odnosno plaćajući semestarsku školarinu u iznosu od €382,56 (uključujući  ÖH-Beitrag). 

Nažalost, nizovi raznih poskupljenja za nas kao građane ne-Evropske Unije je sve češći, te skoro i da prelazi u trend. Od kada BiH više nije na listi nerazvijenih i ugroženih zemalja, kurs njemačkog jezika je poskupio sa ca. €400 na €1.150,- po semestru. Sada dolazi i do poskupljenja semestarskih školarina. Sve ovo je za džep sa naših terena većini ljudi veoma teško priuštiti. Iskreno se nadamo se da će oni koji su planirali da startaju svoje studentske dane u Austriji ipak izmoći snage i resursa da u istom i uspiju.

STUDIRAJeu
5.1.2019. godine

Pratite i lajkute nas:
0