Mlada budućnost 2011.

mladabuducnost-tekstU periodu od 31.10. do 02.11. 2011., organizacija STUDIRAJeu (http://www.studiraj.eu) koja inaće pomaže studentima iz BiH i regiona pri upisu na studij u Europi, je ostvarila dugo planirani projekat „Mlada budućnost”. Srž projekta je bila posjeta srednjim i osnovnim školama, s ciljem poboljšanja motivacije kod učenika za daljnjim studiranjem i akademskim obrazovanjem. Posjeta se sastojala od susreta sa učenicima na završnoj godini (osmi i deveti razred osnovnih škola, odnosno četvrti razred srednjih), te pružanja informacija o studiranju i iskustvima koje su članovi ekipe STUDIRAJeu posjedovali.

Informacije su predstavljene u vidu prezentacija o raznim studijskim pravcima: pravo, prehrambena tehnologija, žurnalistika i astrofizika. Nadopuna je vršena od strane psihologa Edina Tule, koji je kroz interaktivnu komunikaciju kod učenika izazivao razmišljanje o svojoj budućnosti.

Mjesta posjećenih školskih ustanova su Janja, Čelić i Križevići (osnovne škole), te Banovići, Živinice i Kalesija (srednje škole). Prvi komentari učenika su zadovoljavajući, te su također i inspiracija za članove STUDIRAJeu za nastavljanje projekta posjete školskim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Drugi aspekt projekta je bio pomoć djeci osnovnih škola koja su, radi situacije u našoj domovini, u težim materijalnim uslovima. Prikupljanjem novčanih sredstava u Austriji, odnosno Njemačkoj i Bosni i Hercegovini, školski pribor je obezbijeđen za oko stotinu djece, a za nekoliko desetina je obezbijeđena užina za određeni vremenski period (ukupno je obezbjeđeno 400 užina).

Ovim putem se STUDIRAJeu zahvaljuje navedenim školskim ustanovama i njihovim predstavnicima s kojima smo imali čast da se upoznamo, te svim osobama koje su pomogle realizaciju projekta, posebno osobama koje su uljepšale svakodnevnicu mališanima svojom ekonomskom donacijom.

slikagdjesmobili

3

6

7

9

10

STUDIRAJeu – www.studiraj.eu

Pratite i lajkute nas:
0