Mjesečni troškovi života u Austriji

Izražena sigurnost, optimalne mogućnosti za kupovinu i korištenje slobodnog vremena, visok životni standard i umjereni troškovi života – kombinacija svih ovih elemenata proizvodi određeni kvalitet života koji svi znaju cijeniti. Sa ponudom bezbrojnih aspekata kulturnog života, Austrija se ubraja u najprivlačnije, ali ne i u najskuplje zemlje svijeta. Prema svjetskoj studiji „Cost-of-Living Survey 2010” renomiranog consulting-preduzeća Mercer, Beč se nalazi na 28. mjestu.

Grubi pregled troškova u Beču se nalazi u nastavku teksta. U drugim austrijskim gradovima su cijene slične, eventualno nešto niže.

SMJEŠTAJ

Osnovne dvije mogućnosti rješavanja stambenog smještaja jesu studentski domovi i iznajmljivanje stanova. Prosijek mjesečne kirije za sobu u studentskom domu u Beču iznosi oko 250,- eura, uključujući sve režije. Može se naići i na jeftinije studentske domove, ali je do njih obično teže doći i potrebno je duže čekanje za slobodnu sobu. Nešto skuplja alternativa jeste iznajmljivanje stana. Prosječna cijena malog stana u Beču je oko 350,- eura. S režijama ta cijena često dostiže i do 450,- eura. Cijena stana i ostalih troškova u vezi sa stanovanjem se može znatno smanjiti ukoliko više osoba živi u jednom stanu.

GRADSKI PRIJEVOZ

Semestralna karta (pet mjeseca) košta 75,00 u Beču. Za vrijeme raspusta (juli i august) mjesečna karta iznosi 29,50 eura. Osobe preko 26 godina nemaju pravo na povlastice i moraju kupovati mjesečnu kartu koja košta 45,50 eura tokom čitave godine. Alternativa je godišnja karta koja košta 365,- eura. Druga, dosta jeftinija, alternativa je korištenje bicikla.

ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Od 1.7.2011. godine studentsko osiguranje u Austriji koštat će 50,- eura mjesečno (zdravstveno osiguranje se svaki mjesec mora uplaćivati).

MOBITEL

Najjeftinije varijante se mogu naći za ispod 10,- eura mjesečno uključujući određeni broj besplatnih minuta unutar Austrije i određeni broj besplatnih poruka unutar Austrije.

INTERNET

Zavisno da li se želi fiksni ili mobilni internet, cijena mjesečnog korištenja interneta u prosijeku iznosi oko 9,- eura za mobilni internet (ograničen trafik), odnosno 20,- eura za fiksni internet (flatrate). U studentskim domovima je obično internet uključen u iznos kirije.

[adsenseyu2]

HRANA

Iznos novca potreban za hranu mnogo zavisi o načinu ishrane, odnosno da li se kuha kod kuće ili se pretežno jede van kuće. Anketiranjem saznajemo da naši studenti mjesečno potroše oko 200,- eura na hranu.

Mlijeko: od 0,75 eura / litar

Hljeb (bijeli; tzv. Fladenbrot): 0,60 – 0,80 eura

Šećer: oko 1,09 eura / kilogram

Brašno: 0,50 – 1,10 / kilogram

Aktuelne cijene namirnica se mogu pogledati na stranicama najzastupljenijih prodajnih lanaca u Austriji: www.hofer.at, www.billa.at, www.zielpunkt.at, www.spar.at, www.merkurmarkt.at, www.penny.at, www.lidl.at

VIZA

Godišnji trošak za vizu iznosi oko 110,- eura, a prvi put je potrebna i ovjera pasoša:13,20 eura.

ŠKOLARINA

Zavisi od upisanog univerziteta. Pogledaj spisak školarina za sve javne univerzitete u Austriji.

Pratite i lajkute nas:
0