dyson dc33 best price dyson dc35 dyson dc41 coupon dyson dc23 coupon dyson dc27 coupon dyson dc28 hoover uh70120 hoover uh30010com best price cheap hoover uh70210 hoover uh70400 best price hoover fh50220 best price optoma gt750e coupon optoma hd20 optoma hd33 best price

Mjesečni troškovi života u Austriji

Written by choco.late. Posted in Život u Austriji

Izražena sigurnost, optimalne mogućnosti za kupovinu i korištenje slobodnog vremena, visok životni standard i umjereni troškovi života – kombinacija svih ovih elemenata proizvodi određeni kvalitet života koji svi znaju cijeniti. Sa ponudom bezbrojnih aspekata kulturnog života, Austrija se ubraja u najprivlačnije, ali ne i u najskuplje zemlje svijeta. Prema svjetskoj studiji „Cost-of-Living Survey 2010″ renomiranog consulting-preduzeća Mercer, Beč se nalazi na 28. mjestu.

Grubi pregled troškova u Beču se nalazi u nastavku teksta. U drugim austrijskim gradovima su cijene slične, eventualno nešto niže.

SMJEŠTAJ

Osnovne dvije mogućnosti rješavanja stambenog smještaja jesu studentski domovi i iznajmljivanje stanova. Prosijek mjesečne kirije za sobu u studentskom domu u Beču iznosi oko 250,- eura, uključujući sve režije. Može se naići i na jeftinije studentske domove, ali je do njih obično teže doći i potrebno je duže čekanje za slobodnu sobu. Nešto skuplja alternativa jeste iznajmljivanje stana. Prosječna cijena malog stana u Beču je oko 350,- eura. S režijama ta cijena često dostiže i do 450,- eura. Cijena stana i ostalih troškova u vezi sa stanovanjem se može znatno smanjiti ukoliko više osoba živi u jednom stanu.

GRADSKI PRIJEVOZ

Semestralna karta (pet mjeseca) košta 75,00 u Beču. Za vrijeme raspusta (juli i august) mjesečna karta iznosi 29,50 eura. Osobe preko 26 godina nemaju pravo na povlastice i moraju kupovati mjesečnu kartu koja košta 45,50 eura tokom čitave godine. Alternativa je godišnja karta koja košta 365,- eura. Druga, dosta jeftinija, alternativa je korištenje bicikla.

ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Od 1.7.2011. godine studentsko osiguranje u Austriji koštat će 50,- eura mjesečno (zdravstveno osiguranje se svaki mjesec mora uplaćivati).

MOBITEL

Najjeftinije varijante se mogu naći za ispod 10,- eura mjesečno uključujući određeni broj besplatnih minuta unutar Austrije i određeni broj besplatnih poruka unutar Austrije.

INTERNET

Zavisno da li se želi fiksni ili mobilni internet, cijena mjesečnog korištenja interneta u prosijeku iznosi oko 9,- eura za mobilni internet (ograničen trafik), odnosno 20,- eura za fiksni internet (flatrate). U studentskim domovima je obično internet uključen u iznos kirije.

[adsenseyu2]

HRANA

Iznos novca potreban za hranu mnogo zavisi o načinu ishrane, odnosno da li se kuha kod kuće ili se pretežno jede van kuće. Anketiranjem saznajemo da naši studenti mjesečno potroše oko 200,- eura na hranu.

Mlijeko: od 0,75 eura / litar

Hljeb (bijeli; tzv. Fladenbrot): 0,60 – 0,80 eura

Šećer: oko 1,09 eura / kilogram

Brašno: 0,50 – 1,10 / kilogram

Aktuelne cijene namirnica se mogu pogledati na stranicama najzastupljenijih prodajnih lanaca u Austriji: www.hofer.at, www.billa.at, www.zielpunkt.at, www.spar.at, www.merkurmarkt.at, www.penny.at, www.lidl.at

VIZA

Godišnji trošak za vizu iznosi oko 110,- eura, a prvi put je potrebna i ovjera pasoša:13,20 eura.

ŠKOLARINA

Zavisi od upisanog univerziteta. Pogledaj spisak školarina za sve javne univerzitete u Austriji.