Kurs njemačkog jezika u Linzu prije studija na višoj školi

Linz - kurs njemackog jezikaVeć sam vas pitao za master studij socijalnog rada u Lincu, pa ste mi rekli da mogu aplicirati tek za jesen 2012. Interesuje me da li mogu aplicirati na kurs njemačkog jezika na Univerzitetu Linz i da li uopće ima kurs, jer sam mislio upisati kurs njemačkog jezika u Linzu ove godine, pa tek iduće aplicirati za master-studij. Je li to ta procedura ustvari?

 

Viša škola u Linzu ne nudi kurs njemačkog jezika, tj. da bi mogao aplicirati, odnosno polagati prijemni (razgovor i motivacijsko pismo) moraš poznavati njemački jezik. Obzirom na to da ne poznaješ njemački i da možeš tek za narednu godinu aplicirati, imaš prema našem znanju dvije opcije:

– da u BiH upišeš i završiš kurs njemačkog jezika (vjerovatno dosta jeftinija opcija, a isto tako imaš dosta vremena da pohađaš možda i više nego jedan kurs)

– da upišeš neki fakultet u BiH i da se u daljem postupku prebaciš na Univerzitet Linz. Na taj način bi dobio boravišnu dozvolu, te bi tako imao mogućnost upisati kurs njemačkog jezika u Linzu. Zatim bi sljedeće godine mogao aplicirati za master-studij socijalnog rada na FH Linz.

Ako se odlučiš za drugu varijantu, predlažemo ti da pogledaš proceduru upisa na fakultet u Linzu ovdje. Kao i da vidiš informacije s Univerziteta Linz.

Inače, nije nam poznato da Univerzitet Linz nudi kurseve njemačkog jezika, kao što je to slučaj u Beču, već mislimo da se kurs mora upisati na nekom institutu njemačkog jezika. Obzirom da na internet-stranici Univerziteta Linz ne piše ništa u vezi sa kursem jezika za strance, trenutno ti ne možemo ništa više reći. Na formularu za upis na bachelor-studij, recimo, pitaju da li se poznaje njemački jezik ili ne. Stoga možda i postoji mogućnost pohađanja nekog „studentskog” kursa njemačkog jezika.

Odvagaj koja ti opcija više odgovara. Napominjemo da je veoma bitno da cijelu proceduru upisa (da li sada na Univerzitetu Linz ili sljedeće godine na FH Linz) pokreneš i uradiš u predviđenom roku. Ako se odlučiš za učenje jezika u Bosni i Hercegovini, možda imaš mogućnost posjetiti Linz na neko vrijeme i tako već malo vježbati svoj njemački. Poznati su nam slučajevi srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine, koji su za vrijeme raspusta pohađali kurs njemačkog jezika u Austriji i Njemačkoj. Možeš se raspitati i o toj mogućnosti u raznim jezičkim institutima.

Nadamo se da smo ti mogli pomoći ovim odgovorom!

Za sve navedene informacije, STUDIRAJeu ne preuzima odgovornost!

Sve najbolje tokom daljeg školovanja ti želi

STUDIRAJeu

Pratite i lajkute nas:
0