Život u Norveškoj

STUDENTSKI DOMOVI U NORVEŠKOJ

Internacionalni studenti imaju zagarantiran smještaj od strane studentskih domova, tako da je to najlakši način kako doći do ugodnog i ekonomičnog smještaja. Cijena studentske sobe se kreće između 2400 – 4000 norveških kruna (300 do 500 eura). Kako doći do studentskog smještaja u Oslu? Pogledaj ovdje. Cijene studentskih soba u Oslu možeš pogledati ovdje. Cijene u drugom gradu po veličini i velikom studentskom centru, Bergenu, se ne razlikuju mnogo, mada su malo pristupačnije nego u Oslu. Više informacija o studentskom smještaju u Bergenu možeš pogledati ovdje.

Pored Osla i Bergena, univerziteti u Trondheimu i Stavangeru imaju najveću koncentraciju internacionalnih studenata: Studentski smještaj u Trondheimu i Studentski smještaj u Stavangeru.

PRIVATNI SMJEŠTAJ U NORVEŠKOJ

Za razliku od studentskih domova, privatni smještaj je nešto skuplji. Dok se mjesečna cijena kirije za studentsku sobu kreće između 5000 – 6000 norveških kruna, za jednosobni stan se mora izdvojiti između 7000 – 8000 norveških kruna (oko 1000 eura). Struja se plaća kvartalno i košta u prosijeku oko 1000 do 1500 norveških kruna.

GRADSKI PRIJEVOZ

Studentska mjesečna karta u Oslu se može koristiti za autobus, tramvaj i metro. Cijena: 350 norveških kuna. Cijene u drugim većim studentskim gradovima se ne razlikuju u velikoj mjeri od cijena gradskog prijevoza u glavnom gradu. U periodu od aprila do decembra moguće je koristiti gradska bicikla uz simboličnu cijenu od 90 kruna. Više informacija ovdje.

ZDRASTVENO OSIGURANJE

Obzirom da internacionalni studenti sa dobivenom boravišnom dozvolom postaju članovi državnog socijalnog sistema, nije potrebno plaćati zdravstveno osiguranje u Norveškoj.

TELEFON / MOBITEL

Najjeftinije kartice za telefon koštaju oko 100 norveških kruna. Najpovoljnija kompanija za pozive u inostranstvo je Lebara.

INTERNET

Troškovi za internet su uračunati u mjesečnu kiriju u studentskim domovima, dok se u privatnom smještaju za internet mora izdvojiti najmanje 300 norveških kruna mjesečno.

HRANA

U usporedbi sa ostalim evropskim zemljama, cijene hrane u Norveškoj se smatraju visokim. Prosječni troškovi jednog studenta za hranu iznose oko 3000 norveških kruna. Slijedi nekoliko primjera troškova najosnovnijih namjernica:

Mlijeko: 14 kr.

Hljeb: 10-20 kr.

Šećer 1kg: 15 kr.

Brašno: 10 kr.

Kebab: 60-80 kr.

Pizza: 120-150 kr.

BORAVIŠNA DOZVOLA

Studentska boravišna dozvola kosta 1100 kr. Uplata se vrši prilikom predavanje zahtjeva pri Norveškoj ambasadi u Bosni i Hercegovini. Boravišna dozvola se godišnje produžuje i svake godine se plaća iznos od 1100 kr.

ŠKOLARINA

Većina univerziteta su besplatni. Student je dužan platiti oko 400 kr. po semestru za dobivanje semestralne kartice. Za razliku od državnih univerziteta, studij na privatnom BI fakultetu se plaća.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu