Zdravstveno osiguranje za studente u Austriji

Informacije o tome kako sklopiti zdravstveno osiguranje možeš pronaći ovdje. Potrebno je znati da u Austriji postoje tzv. ljekari koji imaju ugovor sa kućom zdravstvenog osiguranja (Vertragsärzte), kao i oni koji to nemaju (Wahlärzte). Prvi svoje usluge pacijentima naplaćuju od zdravstvenog osiguranja, dok drugi svoj honorar naplaćuju od pacijenata odmah po završetku pregleda. Pacijent zatim ima mogućnost da traži povrat novca koji je platio za određeni pregled. Jedan dio mu osiguranje vrati; a to je iznos koji bi i ljekar pod ugovorom sa zdravstvenim osiguranjem zahtijevao za svoje usluge. Znači, ukoliko posjetiš ljekara koji uzima pacijente svih “zdravstvenih kuća” (njem. alle Kassen), onda ne plaćaš ništa za usluge koje ti ljekar pruža (osim što svakako plaćaš mjesečni iznos za zdravstveno osiguranje). Međutim, ako odeš kod ljekara koji nema ugovor sa svim “zdravstvenim kućama” (Wahlarzt), onda plaćaš njegovu uslugu, ali možeš tražiti povrat novca od svog zdravstvenog osiguranja.

Zdravstvene usluge koje se pružaju (uzeti su u obzir samo oni ljekari koji imaju ugovor sa WGKK, današnjom ÖGK):

– Ljekari opšte prakse
– Specijalisti (posjeta ljekaru opšte prakse moguća je bez uputnice, s tim da ukoliko želiš dobiti pismeni komentar pregleda potrebna ti je uputnica od ljekara opšte prakse) – uključujući zubare
– Ljekari za fizikalnu medicinu
– Zdravstveni centri (ambulante od ÖGK)
– I ostale zdravstvene ustanove s ugovorom sa ÖGK

S uputnicom (!) od ljekara opšte prakse se nude sljedeće usluge (onih ljekara/ambulanti koji imaju ugovor sa ÖGK):

– Radiologija
– Fizikalna medicina
– Laboratorijska diagnostika (vađenje krvne slike itd.)
– Alergijske ambulante
– Logopedi
– Psihoterapeuti
– Ergoterapeuti
– Psiholozi za kliničku dijagnostiku
– Svi ostali ljekari bez ugovora sa ÖGK (uz mogućnost vraćanja novca)

Korištenje usluga samostalne babice (s ugovorom sa ÖGK) za porod

– Prilikom kućnog poroda moguće je besplatno koristiti usluge babice koja ima ugovor sa “zdravstvenom kućom”
– U slučaju fiksno ugovorenog ambulantnog poroda u bolnici (otpuštanje porodilje u roku od 24h nakon poroda iz bolnice), ÖGK plaća kućnu posjetu i njegu babice (koja ima ugovor sa “zdravstvenom kućom”)
– U slučaju korištenja usluga babice koja nema ugovor sa “zdravstvenom kućom”, ÖGK vraća određeni dio plaćenog iznosa

Promjena ljekara

– Je moguća jednom u onom kvartalu u kojem su već korištene usluge ljekara iste oblasti
– Uputnica drugom ljekaru u istom kvartalu je moguća samo onda ako dotični ljekar mijenja adresu ordinacije ili pacijent svoje mjesto boravka

Zamjena ljekara

– Ukoliko je dotični ljekar bolestan ili na odmoru, onda ti je moguće otići kod bilo kojeg drugog ljekara (koji ima ugovor sa “zdravstvenom kućom”)
– U ovom slučaju je neophodno ispuniti tzv. Vertretungsschein (potvrdu o korištenju usluge zamjene ličnom ljekaru)

Boravak u bolnici

– Boravak u javnim bolnicama plaća ÖGK, ali je i osiguranik obavezan platiti određeni iznos po danu (ca. 12€) do 28. dana boravka
– Ukoliko boravak u bolnici traje duže od 28 dana, osiguranik ne doplaćaju ništa
– Boravak u bolnici u svrsi poroda se takođe ne plaća

Stomatolog

– Posjeta stomatologu koji ima ugovor sa “zdravstvenom kućom” je takođe besplatna
– Korištenje stomatoloških usluga u zdravstvenim centrima ÖGK je besplatna
– Većina popravki je besplatna, a koje su to, možeš vidjeti ovdje.
– Ukoliko se radi o ‘specifičnijim’ popravkama ili materijalu koje ÖGK ne plaća, stomatolog će te svakako obavijestiti o cijeni

BITNO: Umjesto zdravstvene knjižice, ÖGK izdaje elektronsku karticu (tzv. E-Card) na kojoj su pohranjeni vaši lični podaci. Ta kartica vam je prilikom svake posjete ljekaru ili stomatologu neophodna! Za 2022. godinu studentsko ÖGK osiguranje iznosi 64,78€ mjesečno.

Da bismo vam dodatno olakšali ovaj proces te koji ljekari su pod okriljem koje zdravstvene kuće, preporučujemo stranicu docfinder.at. Ovdje možete pomoću filtera da tražite ljekare po želji, bilo da je u pitanju struka, lokacija ili zdravstvena kuća. Takođe možete pogledati ocjene dotadašnjih pacijenata i toplo preporučujemo da poslije ljekarskom pregleda i vi ocijenite istog sa vašim iskustvom, bez obzira na poznavanje jezika.


Izvor: ovdje.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu