Zagonetka: vježba za moždane vijuge

Četiri studenta zaplovili Panonskim morem*. Usljed oluje, njihova lađa bi potopljena i oni se pri dolasku svijesti nađoše na nepoznatom otoku. Bili su zakopani duboko u pjesku, tako da su im samo glave virile i nisu bili u stanju da gledaju na stranu ili da se okrenu, mogli su samo gledati ispred sebe. Sa lijeve strane zida se nalazio student iz Banja Luke. On vidi samo zid, i ništa vise. Sa desne strane zida, student iz Sarajeva također vidi samo zid. Student iz Mostara vidi studenta iz Sarajeva (sa njegovom zelenom kapom) i zid, a student iz Zenice vidi studenta iz Mostara (sa njegovom plavom kapom), studenta iz Sarajeva (sa njegovom zelenom kapom) i zid.
Napomena: orginalni likovi iz zagonetke su izmjenjeni usljed najnovijim dešavanjima u pogledu ERASMUS+ programa. Više o preprekama sa kojim su suoćeni studenti iz BiH po pitanju spomenutog programa možete pogledati ovdje.
Ubrzo im je prišao jedan političar koji im se obrati: “Svako od vas ima po jednu kapu na glavi. Neko od vas ima plavu kapu, a neko zelenu. Ukupno su dvije plave i dvije zelene kape. Imate deset minuta vremena da neko od vas sa 100% sigurnošću kaže koje mu je boje kapa na glavi. Ukoliko uspije, BiH će učestvovati u ERASMUS+ programu, te će mnogi studenti iz BiH biti u mogućnosti da dobiju stipendiju kako bi studirali u zemljama Evropske unije. Ukoliko u deset minuta niko ne skonta koje mu je boje kapa na glavi, ili ako neko od vas pogrešno kaže, ili ako neko od vas tačno kaze – ali pogađajući, tj. ne obrazložavajući svoj odgovor, ja neću potpisati dokument koji će vam omogućiti stipendiranje. Napominjem: ne smijete međusobno komunicirati.”
Političar se okrenu i ostavi studente da razmisle. Nakon par minuta jedan student reće koja mu je boja kape na glavi. Bio je upravu i tačno je obrazložio svoj odgovor. Političar potpisa dokument i u narednih 6 godina stotine studenata iz svih krajeva BiH pohađaše jedan semestar širom Evrope: u Parizu, Londonu, Madridu, Beču, Berlinu, Bernu, Amsterdamu, Lisabonu, Štokholmu itd.
zagonetka_pitanje
Koji student je znao tačan odgovor? Ukoliko svoj odgovor želiš da podjeliš na društvenim mrežama (Facebook ili Google+), onda te molimo da samo napišeš svoj odgovor, ali ne i obrazloženje! Tačan odgovor i obrazloženje će biti objavljeni sutra. Nagrada za osobu koja prva tačno odgovori, a uz to kasnije tačno i obrazloži: čokolada :).
* Redakcija STUDIRAJeu portala je upoznata sa činjenicom da je Panonsko more presušilo :)

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu