WhatsApp – nova pravila o povjerljivosti podataka

Vjerujemo da ste već upratili trenutnu diskusiju koja se vodi po pitanju update-a uslova o povjerljivosti podataka koje WhatsApp uvodi sa 8.2.2021. godine. Ukoliko niste, ukratko: svim korisnicima WhatsApp-a koji ne pristanu na najavljene izmjene će profili biti ugašeni. Ovo se smatra veome kontroverznim, jer WhatsApp (koji je Facebook kupio 2014. godine) se smatra da ima monopol te zloupotrebljavaju svoju poziciju. Do sada je moto bio “zaštita korisničkih podataka” koja ova aplikacija pruža (sa kodiranjem chat poruka i slično), što je i razlog zašto su mnogi ne samo kivni na najavljene izmjene i Facebook što ih uvodi, već i opravdano zabrinuti za zaštitu svojih podataka.

S tim u vezi, informacije koje će WhatsApp prikupljati nisu informacije iz chat-ova, jer su isti kriptovani i ne mogu biti viđeni od strane kompanije čak i ako bi to htjeli (izvor). Izmjene će ovlastiti Facebook da prikuplja i obrađuje prikupljene korisničke podatke kao što su broj telefona korisnika, kontakt osoba (i za njih povezanih profilnih slika i profil imena), kao i dijagnostičke podatke u mnogo većoj mjeri nego što je to do sada bilo moguće. U vezi sa svim izmjenama se spominje “prikupljanja i obrađivanja poslovnih podataka kako bi se što više asistiralo korisnicima u daljem razvoju svog biznisa”. Šta se tačno pod “poslovnim” smatra je još nejasno, što odmah temu čini još više škakljivom. Ipak, bar za sada se ne smatra da se treba brinuti da će išta iz privatnih chat-ova biti obrađivano za reklame ili bilo koje druge Facebook svrhe ili usluge.

EU nastavlja da štiti podatke

Ukoliko se korisnici nalaze unutar EU-a, ove izmjene ne mogu tek tako stupiti na snagu jer EU državljane štiti Uredba o zaštiti podataka. S tim u vezi se korisnički podaci prikupljeni koristeći WhatsApp aplikaciju obrađuju od strane WhatsApp Ireland Limited (Irska), a ne od strane WhatsApp LLC (SAD). Naravno, riječ je i dalje o “istoj kući”, ali se na irsku kćerku ipak primjenjuju strožiji uslovi o zaštiti podataka. Ovo potvrdjuje i nedavno dobijeni slučaj pred Evropskim sudom pravde zvani Schrems II, koji je vođen između Maximiliana Schremsa (korisnika) i Facebook Ireland Ltd iz tačno ovog razloga. Predmet spora je bilo obrađivanje i daljnji transfer prikupljenih podataka od korisnika unutar Evropske Unije, koji je rezultirao još strožijim uslovima kada je riječ o operacijama koje unutar EU-a prikupljaju i obrađuju korisničke podatke. Rezultat je to da WhatsApp korisničke podatke prikupljene unutar EU-a ne smije da dijeli sa Facebook-om (američkim), što je i dalje na snazi. Iz ovog razloga se za korisnike unutar EU-a (i Velike Britanije) sa nastupajućim izmjenama ne bi ništa trebalo promijeniti!

Ukoliko želite još dodatno da se informišete na ovu temu, posjetite sljedeće linkove:
• Schrems II slučaj (link)
• Uredba o zaštiti podataka (link), na engleskom General Data Protection Regulation (link), odnosno na njemačkom Datenschutz-Grundverordnung (link)
• Najavljene promjene od strane WhatsApp-a (link) i kako su iste drugačije ukoliko se korisnik nalazi unutar EU-a (link)
• WhatsApp new privacy terms: what do new rules really mean for you? (link)

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu