Vožnja na crno u Beču: nagrađen 1.000.000-ti švercer (!)

Jučer ujutro, u 7:34h su kontrolori bečkih linija (Wiener Linien) uhvatili milionskog vozača na crno, od kako su počele kontrole po javnom gradskom prevozu. On je po standardnoj proceduri morao platiti kaznu, koja u Beču trenutno iznosi 103,- €, ali je onda neočekivano obavješten da je on zaokružio broj “švercera” na tačno 1.000.000, te je zbog toga dobio novčanu nagradu od 100.000,- €!

“Vozači na crno su našem gradu mnogo finansijski pomogli, pa je bilo vrijeme da se barem jednom od njih zahvalimo”, objasnio je gradonačelnik Beča Michael Häupel. Häupel dalje govori o dugogodišnjoj tradiciji vožnje na crno po Beču, te dodaje kako se nova U5 linija dobrim dijelom financira od kazni koji su plaćali studenti sociologije, poznati po tome da se voze na crno.

Na pitanje šta će Lukas R. uraditi sa svojom nagradom, on je uz osmjeh odgovorio da će sebi kupiti auto kako se više nikada ne bi morao voziti metroom (U-Bahn).

Gornji tekst je jučer osvanuo na portalu “DieTagespresse”. Ista vijest se brzo proširila, naročito među studentima. Ono što većina ne zna, jeste da je spomenuti portal zapravo satirični medij koji sa vremena na vrijeme izbaci ovakve “provale” koje se onda ubrzo prošire među ljudima. Jedna od tih vijesti je bila i ona da se u Beču otvorio fakultet na kojem se podučava “sex”. Tu vijest su čak i najčitaniji balkanski portali prenijeli, bez da su bili svjesni da se radi o izmišljotini.

Inače, bečke linije važe za jedne od najboljih, ako ne i najboljih, gradskih prevoza na svijetu. Uz to su i jedni od najpovoljnijih gradskih prevoza u svijetu, ukoliko živite u tom gradu. Godišnja karta košta samo 365,- €. Studentske karte su također jeftine (semestralna za studente do 26 godina iznosi 75,- €, a nakon napunjene 26. godine se gubi pravo na semestralnu kartu).

Po bečkom gradskom prevozu svakodnevno kontrolira oko stotinu konduktera koji u prosjeku provjere 20-ak hiljada putnika.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu