Vodič za master i PhD stipendije DAAD programa

Ako ste jedna od mnogobrojnih osoba koja svoj studiji želi nastaviti u Njemačkoj, onda će ovaj vodič koji je za STUDIRAJeu sastavio Irfan Teskeredžić* ponuditi zlata vrijedne savjete kako da dođete do stipendije za studij na nekom od najboljih njemačkih univerziteta.

Naime, ovdje ćemo se osvrnuti na master i PhD stipendije Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD) koje su dostupne studentima, kao i apsolventima iz čitave Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana. Napominjemo da se radi o nezvaničnom vodiču za DAAD-ove programe stipendiranja.

Proces apliciranja za master i PhD stipendije je veoma sličan, te ga možemo podijeliti u sljedeća četiri koraka:
1. Pretraživanje;
2. Informisanje;
3. Priprema dokumenata;
4. Prije deadline je od deadline

1. Pretraživanje

Iako se radi o širokom pojmu, ovdje se koristi u kontekstu pretraživanja studijskog programa, odnosno mogućih studijskih programa. Ako pretpostavimo da već otprilike znate na kojem od mnogobrojnih univerziteta i visokoškolskih ustanova u Njemačkoj želite nastaviti studiji, onda ovaj dio možete slobodno preskočiti.

Ako to još niste ustanovili, onda zabilježite sebi sljedeća dva linka, a to su: www.study-in.de i www.hoschulkompass.de, gdje se možete informisati o studiranju, ali i prijavi za studijsko mjesto. Drugim riječima, tu možete pretražiti sve moguće studijske programe širom Njemačke. Osim na njemačkom jeziku, svakako da imate mogućnost pretraživati i na engleskom jeziku. Isto vrijedi i za studij: određen broj master i PhD programa u Njemačkoj se izvode isključivo na engleskom jeziku.

2. Informisanje

Sve potrebne informacije vezane za bilo koju DAAD stipendiju možete naći na www.funding-guide.de. Ovdje ćete pronaći sve pojedinosti vezane za vašu master i PhD stipendiju: od potrebnih dokumenata, preko visine stipendije, pa do rokova za prijavu. Rokovi za apliciranje zavise od toga za koju vrstu stipendije tačno aplicirate. Također imate i kontakt osobe koje su zadužene za pojedine države, jer je DAAD jedna od rijetkih organizacija koja u skoro svakoj državi ima DAAD lektora/lektoricu koji predstavljaju Njemačku službu za akademsku razmjenu.

www.funding-guide.de

Nakon što se pronašli željeni stipendijski program (a to ćete uraditi tako što ćete u tri zelenom bojom označena polja da odaberete ”Graduates“, „Bosnia and Herzegowina“, te „DAAD funding programmes only”), bit će vam prikazane sve stipendije koje u dostupne studentima, naučno-nastavnom i akademskom osoblju iz Bosne i Hercegovine. U našem slučaju, mi ćemo odabrati „Study Scholarships for Graduates of All Academic Disciplines“, gdje ćete pažljivo pročitati sve vezano za ovu stipendiju. Određen broj aplikanata pravila apliciranja u pravom smislu riječi prelete, a u suštini vam je ovdje prikazano sve potrebno za prijavu na konkurs.

Parametri i odabir stipendijskog programa

Ono na šta bih posebno skrenuo pažnju jeste da utvrdite koji su sve to dokumenti potrebni i kada je krajnji rok za prijavu. Od velikog značaja je i obratite pažnju na to da li je dokumente, pored uploadovanja, također potrebno poslati poštom na adresu Njemačke Ambasade u Sarajevu. Osim toga, na vrijeme trebate odlučiti da li se prijavljujete za punu stipendiju u trajanju od dvije godine ili „polovičnu“, gdje će vam biti stipendirana posljednja dva semestra vašeg master studija u Njemačkoj.

Pored informisanja o uslovima apliciranja, trebate se upoznati sa DAAD portalom preko kojeg ćete se prijaviti. Tu bih posebno skrenu pažnju na pismo preporuke koje preuzimate sa ovog portala, kao i prečac za vašu master stipendiju, da ne biste naknadno gubili vrijeme i živce. Također će vam pri korištenju DAAD portala sljedeći link biti od velike koristi: https://www.daad.de/sapportal/hilfe/hb_download/en.html.

Prečac za portal

3. Priprema dokumenata

Kada je riječ o potrebnim dokumentima, već je prethodno naglašeno da sve informacije u vezi s tim imate na zvaničnoj web stranici DAAD-a, tako ćemo u nastavku samo naglasiti neke potrebne dokumente. Tako vam je, između ostalog, potreban DAAD obrazac kojeg preuzimate sa DAAD portala, zatim CV, motivaciono pismo, prepis ocjena, bachelor (i master) diploma, te certifikat o poznavanju stranog jezika. Sve dokumente koji su izdati na maternjem jeziku, trebate prevesti na engleski ili njemački jezik, a to možete i sami uraditi, tako da pri prijavi nisu potrebni zvanični prijevodi sudskih tumača. Naravno, ako vaša visokoškolaska ustanova izdaje prepis ocjena na engleskom jeziku, to će onda biti dovoljno.

Da ne biste nešto propustili kad su u pitanju dokumenti, najbolje bi bilo da sebi napravite „checklist“, gdje ćete moći pratiti šta sve imate, odnosno šta vam sve još nedostaje. Ako ste se već prijavljivali za neke druge stipendije, bit ćete u blagoj prednosti, jer ćete većinu dokumenata već imati spremne, tj. nećete morati praviti velike izmjene zavisno od toga kada ste se prijavili za te druge stipendije.

4. Prije deadline je do deadline

Ovaj dio bi možda trebao biti na prvom mjestu, ali ako ste već došli do ovog dijela, onda to samo znači da ste zaista zainteresovani za DAAD stipendiju. Sam podnaslov u jednu ruku djeluje čudno, te su pojedini od vas vjerovatno najprije otišli do ovog podnaslova, da vide šta se krije iza toga, ali u svakom slučaju podnaslov ima smisla u onom pogledu, kada ga pročitate nekoliko puta zaredom.

Pred deadline je do deadline-a znači da morate na vrijeme početi prikupljati informacije vezane za ovu stipendiju (suštinski gledano ovo važi za sve stipendije), jer ako ne znate gdje ćete studirati ili, što je još “gore”, ne znate šta ćete studirati, onda već na početku morate uračunati dosta vremena za taj poduhvat da sebi pronađete odgovarajući program.

Također, isto važi i za samu proceduru prijave, jer kao što sam već naveo, mnogi tek površno prelete informacije koje su detaljno predstavljenje na zvaničnoj DAAD web stranici. Ako i dalje imate pitanja za vaš specifični slučaj, na usluzi vam stoje kontakt osobe iz DAAD ureda u BiH. Preduslov za kvalitetnu aplikaciju je temeljita i dovoljno duga priprema. Dakle, planirajte unaprijed!

Isto to važi i za dokumente: ako već imate iskustva sa birokratijom na većini bh. univerziteta (čast izuzecima), onda je nećete podcijeniti. Kao što ste sigurno već iskusili, ponekad se zna desiti da na jedan dokument čekate i po nekoliko dana, koliko god to čudno zvučalo. Naravno, ista birokratska opaska vrijedi i za DAAD portal, koji je svijet za sebe, jer se i sa njim valja upoznati, iako će vam isti biti dostupan tek šest sedmica prije roka za prijavu. Ipak, to je sasvim dovoljno da ga istražite kako biste što lakše i na vrijeme pripremili svoje dokumente za upload.

Bilo kako bilo, za apliciranje na DAAD master i PhD stipendije vas čeka puno posla koji vas ne bi trebao odvratiti od namjere da se prijavite. Ako se ne prijavite, tada definitivno nećete dobiti stipendiju, dok se u slučaju prijave vjerovatnoća za dodjelu stipendije svjetlosnom brzinom povećava, posebno u slučaju ako je vaša dokumentacija potpuna i na vrijeme dostavljena. Sretno!

.

*Irfan Teskeredžić je završio dodiplomski i magistarski studij na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Tokom studija na UNSA, također je boravio jednu godinu na Freie univerzitetu u Berlinu kao stipendista Erasmus programa. Od oktobra ove godine svoj akademski angažman nastavlja kao doktorant Freie univerziteta u Berlinu. Teskeredžić se bavi naučno-istraživačkim radom iz polja srednjovjekovne historije, aktivan je član Western Balkans Alumni Association (WBAA), te dokazani promotor prilika za studij u inostranstvu.

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu