Uvođenje školarine u Austriji još uvijek neizvjesno

Update: Dekan Univerziteta Heinz Engl je više puta naglasio da je Univerzitet godišnje gubio oko 9 miliona eura zbog 15% studenata iz ove grupe. Također je najavljeno da će školarine biti oslobođeni studenti iz “zemalja u razvoju”. Iako BiH po nekim listama spada u zemlje u razvoju, potvrđeno nam je sa StudentPointa pri Univerzitetu u Beču da i državljani BiH od sljedećeg semestra (dakle od oktobra 2012. godine) moraju plaćati školarinu u iznosu od 363,36€ po semestru (oko 720,- godišnje). Isto važi i za druge zemlje u regionu (Srbija, Hrvatska, Crna Gora i druge).

Kako će drugi univerziteti postupiti?

Nakon što su mnogi dekani najavili da će autonomno odlučivati o školarini, ovih dana će obznaniti svoju odluku. Univerzitet Innsbruck, Univerzitet Graz i TU Graz, kao i Medicinski univerzitet Beč su se obratili zahtjevom senatu o uređivanju školarine. Prema dnevnim novinama, derstandard, su i Ekonomski univerzitet, Veterinarski i Tehnički univerzitet, te univerziteti umjetnosti u Salzburgu, Grazu i Klagenfurtu predali zahtjev senatu. Ukupno je to 10 od 21 univerziteta.

Na oba tehnička univerziteta u Beču i Grazu će odluka biti donesena 7. maja; 9. maja će se znati kako će Ekonomski univerzitet Beč odlučiti; 15. maja Univerzitet Salzburg; 16. maja Univerzitet Graz, a 30. maja Veterinarski univerzitet. Na ostalim univerzitetima se još ne zna kada će konačna odluka biti donesena.

„Politika nam nije ostavila mnogo izbora”

Univerzitet Beč nije imao puno izbora, jer politika i nija ostavila puno drugih opcija. Na kraju krajeva, se radi o 9 miliona eura koji nedostaju Univerzitetu kroz neplaćanje školarine određene grupe studenata, i o tome, da li Univerzitet može zapošljavati oko 150 mladih naučnika ili ne. U Senatu je bilo 12 članova koji su glasali za, a 5 protiv ponovnog uvođenja škoalrine. Ova odluka je bila neophodna, kako bi se brzo došlo do pravnih odredbi, kao i radi jasnoće o budžetu.

Ako imate pitanja, posjetite odgovarajuću temu na forumu: http://www.studiraj.eu/forum/index.php

Trenutni pregled školarina za sve javne univerzitete u Austriji možete pogledati ovdje (napomena: moguće da će u narednih par mjeseci doći do nekih izmjena, ali ne bi trebalo biti nikakvih iznenađenja): https://www.studiraj.eu/ba/studiranjee/austrija/skolarine-u-austriji

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu