Upis studija u Austriji za studente iz Hrvatske

Da bi upisao/la fakultet u Austriji, potrebni su ti sljedeći dokumenti:

  • Svjedodžbe o završenim razredima srednje škole koje trebaju biti prevedene na njemački+ potvrda o položenim ispitima državne mature (također prevedena na njemački jezik). Potvrda treba biti ovjerena kod sudskih tumača za njemački jezik, a takvih ima svugdje po Hrvatskoj, i cijena se kreće od cca. 150-200 kuna.
  • Popunjena aplikacija za upis na odgovarajući univerzitet u Austriji
  • Ako znaš njemački, treba ti potvrda o znanju jezika, koja je najčešće ili svjedodžba iz srednje škole ili potvrda iz neke „Škole za strane jezike“, recimo Goethe Institut i slično.
  • Također se treba prijaviti on-line na željeni fakultet. Termini su navedeni najčešće na stranicama fakulteta kojeg prijavljuješ, pa tamo možeš dobiti sve potrebne informacije.

*Pažnja:* Također, na različitim fakultetima u Austriji (osim Fakulteta veterinarske medicine i još nekoliko njih – provjeri na stranici svog fakulteta), upisi su dva puta godišnje, tj. neposredno prije početka zimskog i ljetnog semestra. Krajnji rok za prijave za zimski semestar je 5. rujan, dok je krajnji rok prijave za ljetni semestar 5. veljača.

Bitne informacije: Prije slanja bilo kakvih dokumenata, treba se na stranici fakulteta prijaviti on-line, preko njihove prijavnice, tzv. Online – Anmeldung. Nakon online – registracije, treba popuniti aplikaciju koja je dostupna na samim stranicama fakulteta kojeg želiš upisati. Većina aplikacija traži iste podatke, jedina razlika je adresa i ime fakulteta na koji se prijavljuješ. Navedena aplikacija se treba isprintati i popuniti.

Svi dokumenti sa popunjenom aplikacijom trebaju stići na adresu fakulteta prije 5. rujna za zimski semestar, odnosno prije 5. veljače za ljetni semestar. Iznimka:: za studente koji se žele upisati na Univerzitet veterinarske medicine neophodno je znati da je upis moguć samo u zimski semestar, kao i kod nas. Važno: Računaj da je između 7 do 10 dana neophodno da pošiljka stigne.

Što dalje?

Ako neki od papira nije priložen ili nije uredno popunjen, bit ćeš obaviješten/a, a u protivnom ćeš nakon 6-9 tjedana dobiti tzv. Bescheid (potvrdu) o prijemu na fakultet u Austriji. Za upis na diplomski studij procedura je identična, s tim što ćeš umjesto diplome o završenoj srednjoj školi priložiti diplomu sa preddiplomske razine.

Procedura u Austriji

Prvi i osnovni korak za dolazak na studij u Austriju je pozitivan odgovor sa fakulteta (tzv. Bescheid), a zatim dolazak u Austriju.

Po dolasku u Austriju neophodno je prijaviti boravak u općini ( njem. Magistrat). U roku od tri dana, morat ćeš uplatiti 16€ kako bi ti službenici izdali potvrdu prijave (tzv. Meldezettel), koji će ti služiti pri obavljanju administrativnih dužnosti. Preporuka: Čuvaj potvrdu prijave („Meldezettel“) jer će ti za svaki administrativni korak u Austriji biti potrebna, a svako novo izdavanje se naplaćuje.


Što mi sve treba?
Potrebna dokumentacija za upis na fakultet:

  • Potvrda da si prijavljen na fakultet (Bescheid)
  • Pasoš
  • 2 fotografije u formatu za pasoš

 

Prilikom upisa, Služba za upis studija (Referat Studienzulassung) će ti izdati uplatnicu za Austrijsku studentsku organizaciju (ÖH Beitrag) u iznosu od 18,00 €, kao i uplatnicu za tečaj njemačkog jezika (onima koji nemaju diplomu o poznavanju njemačkog). Najčešće se preporučuju intenzivni tečajevi jezika u ovlaštenim institutima (tzv. Vorstudienlehrgang der Grazer Universitäten je kvalitetan i povoljan). Nakon obavljenog upisa na tečaj, s uplatnicom odlaziš u Službu za upis studija, gdje će ti se izdati studentska iskaznica, nešto kao naša X-ica, (Studentenausweis), te potvrda da si upisao/la semestar (Semesterticket). Preporučujemo ti da po upisu kontaktiraš i Službu za informatičku podršku (ZID), kako bi dobio/la lozinku za studentski account. Pomoću tog account-a imaš pregled i termine svih predavanja ili vježbi koje možeš slušati, tim putem obavljaš i prijave ispita i omogućen ti je pristup informatičkim terminalima postavljenim na web – stranici fakulteta, koji će ti olakšati uvid u ocjene i printanje potrebnih formulara i potvrda.

Oni koji misle da imaju dovoljno predznanja iz njemačkog jezika, a nemaju nikakvu potvrdu ili dokument s kojim bi to potvrdili, preporučamo da stupe u kontakt sa Goethe institutom ili ÖSD-centrima u Hrvatskoj te se informiraju o terminima za polaganje njemačkog jezika.

Zdravstveno osiguranje je pokriveno sa „Europskom karticom zdravstvenog osiguranja“. Pokriva sve hitne slučajeve, kao recimo iznenadna bolest i slično.

Alen, 11.2.2017. godine


Mnogo se zahvaljujemo Alenu na aktivnosti koji je ovim tekstom odgovorio na našu molbu upućenu vama za pomoć. Pošto smo i sami primijetili da se po forumu često postavlja pitanje: “a kakva je procedura za studente iz Hrvatske”, ovaj tekst je mnogima i više nego dobro došao. Bravo Alene!

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkajte našu FB stranicu