Univerzitetski apsolventi: za samo 2,5 mjeseca do radnog mjesta

Često se govori o lošijem statusu bachelora kao akademskog zvanja. Novo istraživanje Univerziteta Beč dokazuje suprotno: istraživanje tokom kojeg se ispitala poslovna karijera 30.900 apsolvenata s Univerziteta Beč između 2003. i 2011. godine, ukazuje na to da bachelor-apsolventi, kao i drugi akademici trebaju samo 2,5 mjeseca kako bi našli radno mjesto. Uprkos napetom radnom tržištu u Austriji, apsolventi tragaju relativno kratko za radnim mjestom: 26% njih ulazi neposredno nakon diplome u poslovni svijet, a 8 od 10 osoba iz ove grupe, radilo je već tokom studija. Nakon pola godine, njih 75% našlo je posao. 25% još uvijek nema posla, ali većinom čekaju završetak praktične godine kao nastavnici ili pravnici, ili su nezaposleni ili rade na doktoratu u inostranstvu. Informatičarima i meteorolozima treba kraće od mjesec dana kako bi našli posao.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Statistikom Austrija, gdje je također utvrđen i oblik radnog odnosa. Nakon tri godine, njih 88% rade kao nesamostalni uposlenici, 5,1% su samostalni, a njih 6,6% su u „atipičnom“ radnom odnosu.

Kada je riječ o visini primanja, postoje veće razlike, zbog različitosti odsjeka i struke. Apsolventi u prosijeku nakon jedne godine rada zarađuju 1800€ brutto. Istraživači prirodnih nauka zarađuju najviše, a teolozi najmanje.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu