Uniji u Austriji: 2G ili 2.5G?

Uniji u Austriji u zadnje vrijeme donose stavove po pitanju vakcinacije i početka ljetnjeg semestra 2022. godine. Kao što većina već zna, 2G znači da moramo biti ili vakcinisani, ili da smo preboljeli virus. S druge strane, 2.5G uključuje vakcinisane i preboljele, ali i testirane. Ovim se daje mogućnost da u suštini svi studenti regularno nastave svoje studije, bez da ih tema sa vakcinacijom ograničava.

Uni Wien

Jedan od unija sa 2.5G je Uni Wien (Uni Beč), koji je upravo komunicirao email u vezi sa početkom sljedećeg semestra. Generalni stav je da se fakulteti vraćaju u “na licu mjesta” predavanja. Profesorima je ipak ostavljeno da izaberu da li isto i hybrid setting (mix jednog i drugog), ili samo digitalno. Više informacije ovdje.

TU Wien

Koliko smo obaviješteni i TU Wien ostaje pri stavu o 2.5G pravilu, te studenti mogu nesmetano u novi semestar. Više informacija ovdje.

WU Wien

Jedan od unija koji je uveo 2G pravilo od početka sljedećeg semestra je WU Wien (Ekonomski Univerzitet Beč), izvor ovdje. Ovo je mnoge zateklo, jer su prvi uni u Beču koji se “odvažio” na ovo. Stav im je da za nevakcinisane nema pardona, te nema zamjenske ponude u digitalnom settingu. Sve što nevakcinisani studenti mogu da urade jeste da odu na semestar “godišnjeg” (njem. semesterweise Beurlaubung), odnosno na svoju odgovornost ne studiraju. WU je zauzeo ovaj stav argumentujući sa novim zakonom o obaveznom vakcinisanju u Austriji za sve osobe starije od 18. godina, koji je stupio na snagu u subotu (izvor ovdje).

Zakon o obaveznom vakcinisanju

Ovaj zakon je bio tema žustrih rasprava do sada i biće, jer se dovodi u pitanje njegova (ne)ustavnost. Prvi radni dan po stupanju zakona na snagu, već su podneseni prvi zahtjevi na Ustavnom sudu Austrije da dokaže njegovu neustavnost (izvor ovdje). Ovaj proces će nažalost trajati 4-6 mjeseci, tako da ukoliko ste student WUa i nemate 2G, razmislite o alternativama za sljedeći semestar. Ne zaboravite da pri produženju vize opštinu u suštini ne zanima zašto niste mogli sakupiti 16ECTSa, već samo jeste li ili niste. Takođe ih ne interesuje da li ste sve bodove skupili u jednom semestru, ili to nije ni teoretski izvodivo pa morate u dva, a u tom onda zbog 2G na faxu ne možete da studirate.

Trenutno se mnogo ozbiljnih “bitki” vodi u ozbiljnim oblastima života: zdravlje, školovanje, vize, posao… Želimo svima zaista svu sreću, da sa što manje briga i problema prođu kroz trenutna dešavanja i nadamo se da će se stvari uskoro ponovo normalizovati. Stoga ovaj post završavamo sa jednim iskrenim: svako dobro!


Izvori:
– Uniji u Austriji: Uni Wien ostaje 2.5G, TU Wien ostaje 2.5G, WU Wien uvodi 2G
Zakon o obaveznom vakcinisanju stupa na snagu.
– Tekst zakona o obaveznom vakcinisanju (Covid-19-Impflichtgesetz), RIS.
Prvi zahtjev o neustavnosti zakona o obaveznom vakcinisanju podnesen na Ustavni sud Austrije.
Photo by geralt from pixabay.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana, zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora. Sa navođenjem izvora, STUDIRAJeu ne preuzima nikakvu odgovornost za validnost informacija.
© STUDIRAJeu. All rights reserved, downloading content without administrator permission is prohibited. By citing sources, STUDIRAJeu does not take any responsibility whatsoever for the validity of the information.

error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu