Udruženje bh. studenata u Češkoj R. nudi pomoć budućim studentima

 

U proteklih šest godina Vlada Češke Republike je stipendirala 115 studenata iz cijele BiH na svim nivoima visokog obrazovanja.Ambasada Češke republike koordinira svim programima stipendiranja i za sve informacije o prijavama i samom procesu stipendiranjase svi zainteresovani mogu obratiti prvenstveno Ambasadi ČR koja će im pružiti odgovarajuće informacije i upute.

Postoji više programa stipendiranja za BiH studente: stipendije vlade Češke Republike, studiranje preko organizacije JCMM (http://www.jcmm.cz/) koja omogućuje studiranje u univerzitetskim centrima u Brnu, dalje studiranje na univerzitetima u Olomoucu i Zlinu. U slučaju da mu bude dodijeljena stipendija, student ima isti status kao i češki studenti, tj. mogućnost stanovanja u studentskom domu, ishranu u menzi, jeftiniju kartu za gradski prevoz, itd. Studentski sistem u ČR je koncipiran tako da su neposredni troškovi studiranja svedeni na minimum.

Pored programa stipendiranja, postoji mogućnost i samofinansirajućeg studija. Kandidat iz BiH može studirati na bilo kojem javnom ili državnom fakultetu ako ispuni potrebne uslove. Neki od fakulteta nude studiranje i na engleskom jeziku koje se većinom plaća. Studiranje studenata iz BiH na češkom jeziku je besplatno. Sistem obrazovanja ČR je sličan sistemu obrazovanja u BiH tako da je dovoljna nostrifikacija diplome srednje škole da bi se ispunili osnovni uslovi za prijavu na fakultet. Za studente koji žele studirati na češkom jeziku potreban je certifikat o znanju jezika ili položen ispit češkog jezika na izabranom univerzitetu kako bi se dobio status češkog studenta. Većina fakulteta nudi kurseve češkog jezika na svim nivoima u trajanju od 3 mjeseca do jedne školske godine. Upis na fakultete, prijemni ispiti i mogućnosti stanovanja u studentskom domu zavise od univerziteta. Više informacija o univerzitetima, kursevima češkog jezika i samom sistemu obrazovanja ČR možete naći na web-stranici Ministarstva obrazovanja i sporta ČR http://www.msmt.cz/.

Ukoliko želite da studirate u Češkoj Republici, predlažemo da posjetite STUDIRAJeu forum (www.studiraj.eu/forum) gdje će vam članovi udruženja Emerik Blum odgovoriti na sva moguća pitanja, te će vam biti savjetnici pri kompletnoj proceduri odlaska u Češku Republiku.

STUDIRAJeu

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu