“Zaleđivanje” učiteljskog smijera psihologije i filozofije

Od zimskog semestra 2020. godine, Univerzitet Beč (UniWien) više neće imati u ponudi bachelor učiteljskih smjerova psihologije i filozofije (link), jer kako kažu iz rektorata: u skorijoj budućnosti neće biti potrebe za predavačima iz ovih oblasti.

Razlog ovom zaključku rektorata je procjena ministarstva prosvjete da će do 2030. godine potražnja za ovim kadrom biti veoma slaba. Samim tim neće postojati mogućnost (lakšeg) zaposlenja, jer brojevi ipak govore sljedeće: svake godine bachelor upiše preko 400 studenata, oko 1800 ih se trenutno nalazi na ovim smjerovima i svake godine bude više od 200 apsolvenata, a trenutna potražnja – skoro pa nikakva, jer su već postojeće pozicije popunjene.
S tim u vezi univerzitet priprema odredbu kako bi ovo blagovremeno regulisali, te kako bi stupilo na snagu prije perioda za upis u zimski semestar. Bitno je dodati da će ovi smjerovi „do daljnjeg”, dok se ponovo ne pojavi potreba za kadrom, biti izostavljeni, te da neće biti u potpunosti ugašeni.

Novi učiteljski smijer: etika

UniWien s druge strane planira da radi na uvođenju studija novog učiteljskog smijera. Ovo je u planu s obzirom na uvođenje novog predmeta koji je definisan sa dolaskom nove koalicione vlade crnih i zelenih – predmet „etike“. Uslov ovome bi naravno bilo uvođenje odgovarajućeg predmeta u školama, što se po programu sklopljenom između koalicionih partnera i ima u planu.

Info za trenutne studente ovih smjerova

Univerzitet je naglasio da ova promjena nema nikakav uticaj na već upisane studente ovih smjerova, kao ni na upis master studija nakon ostvarenih uslova, odnosno uspješno završenih osnovnih studija iz ovih oblasti. Tako da ukoliko vas je ova informacija zatekla jer vas se direktno tiče, bez brige – moćićete nesmetano završiti svoj studentski put.

Dodatni komentari

Od strane unija je takođe prokomentarisano da ova mjera nije „presedan“ drugim smjerovima – u smislu da će postati šablon. Razlog donošenja ove odluke i baš zbog čega neće uticati na druge smjerove jeste taj što je situacija za ova dva smijera specifična. Ovi studiji su u poređenju sa drugim studijima veoma suženi na poziciju predavača unutar ovih oblasti, za šta ipak trenutno stanje na tržištu nema (toliku) potrebu.

Članak na njemačkom možete pronaći ovdje.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu