U potrazi za znanjem do Škotske

 

STUDIRAJeu: Zašto si izabrala Škotsku za odlazak na univerzitet ( i o kojem studiju je riječ) ?

Lamija: Studiram međunarodne odnose (International Relations) na University of St Andrews u Škotskoj. Moj cilj je bio da studiram na prestižnom univerzitetu u Velikoj Britaniji koji nudi edukaciju visoke kvalitete. Željela sam da u oblasti međunarodnih odnosa odem na najbolji mogući univerzitet sa dobrom reputacijom i vodećim istraživačima u toj oblasti. Na tabelama za univerzitete sam vidjela da University of St Andrews popunjava sve te kriterije i da je taj univerzitet vodeći u oblasti međunarodnih odnosa. Prijavila sam se i primili su me.

STeu: Možeš li nam ukratko opisati svoje iskustvo sa UCAS sistemom?

L: UCAS je organizacija koja obrađuje aplikacije za univerzitete u Velikoj Britaniji. Studenti (preko svojih srednjih škola) na UCAS website prijave svoje ocjene i napišu esej koji objašnjava njihove motivacije za studiranje predmeta za koje su se prijavili. UCAS ima detalje svih smjerova studija za univerzitete i preduslove (minimalne ocjene, predmete, smjerove, programe). Sa tim detaljima, studenti izaberu na koje univerzitete se mogu i žele prijaviti. Nakon toga, UCAS kontaktira te univerzitete i njima šalje studentovu aplikaciju. Može se reći da je UCAS neka vrsta posrednika između studenata i univerziteta.

STeu: Koji su bili prvi dojmovi o Škotskoj (i gradu gdje studiraš)?

L: University of St Andrews je smješten u malom golfskom selu u Škotskoj i treći je najstariji univerzitet u Velikoj Britaniji poslije Oxforda i Cambridga. Oko 18.000 ljudi živi u St Andrews-u, a 8.000 studenata živi tu tokom perioda predavanja i ispita. St Andrews i univerzitet imaju bogatu historiju i grad je pun starih zgrada i prelijepe škotske arhitekture. Na primjer, predavanja za neke predmete se održavaju u starim škotskim zamcima. Sa historijom dolaze i tradicije. Tradicije su nešto što ističe St Andrews naspram ostalih univerziteta. Svake godine u novembru brucoši imaju borbu sa pjenom u starom kvadrantu. A prve nedjelje u maju, sa prvim svjetlom (u 4 sata ujutro) studenti odlaze da se okupaju u hladnom Sjevernom moru. Ove tradicije su važan dio univerziteta i kreriraju zaista jedinstveno iskustvo. Na ovaj način sam se upoznala sa bogatom škotskom kulturom. Prema tome, mogu reći da su dojmovi samo pozitivni.

STeu: Da li možeš ukratko uporediti Škotsku sa Austrijom, ali i sa BiH?

L: Škotska, Austrija i BiH su zemlje jedinstvenih i bogatih kultura i historije, kao i svojim jezicima. Obzirom na sve to, ove tri zemlje teško da imaju očiglednih sličnosti.

STeu: Poznaješ li druge studente u Škotskoj koji su došli iz BiH, i kakve su mogućnosti za strance što se tiče posla i stipendiranja (posebno za one koji ne pripadaju EU, kao BiH)?

L: Za sada sam jedina u St Andrews-u, a za ostatak Škotske ne znam. Stipendije postoje, ali pošto ih je malo, kriteriji su jako visoki. Znam da internacionalni studenti imaju mogućnost da ostanu u zemlji dvije godine nakon završetka studija da bi imali mogućnost da nađu posao u Velikoj Britaniji.

STeu: Šta bi poručila studentima koji razmišljaju o studiju u inostranstvu?

L: Svim studentima koji razmišljaju o studiju u inostranstvu, poručujem da se definitivno odluče za tu priliku. Odlazak u novu zemlju je iskustvo koje zaista obogaćuje pojedinca i daje nove perspektive na svijet i lična okruženja. To je zaista jedinstvena prilika da se stekne iskustvo koje pojedincu potencijalno može promijeniti buduće životne prilike, da se grade odnosi sa ljudima koje inače ne bi imali priliku upoznati i otvore vrata novim pogledima na svijet.

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu