TUTOReu – konkretna pomoć novim studentima

tutoreuKo je tutor i šta su mu zadaci?

Tutor je većinom iskusniji i uspješan student koji pomaže novim studentima na svom odsjeku. Pri Univerzitetu Beč naprimjer se tutorij nudi paralelno sa dotičnom vježbom: uspješan student iz određene oblasti pomaže drugim studentima koji imaju poteškoće ili pitanja u vezi sa gradivom koje se predaje na vježbi. Tutorij također predstavlja mogućnost diskusije i razmjene znanja iz dotične oblasti. Obzirom da su tutori u saradnji sa predavačima i znaju šta profesori očekuju, rado će odgovoriti na pitanja u vezi sa zadaćom, seminarskim radom i sl.

Kako izgleda projekat tutorstva kod STUDIRAJeu?

Ukoliko se osoba odlučila doći na studij, postdiplomski ili doktorat u inostranstvo, i želi nekoga ko će joj pomoći pri svim obavezama koje je čekaju u novoj sredini: od administrativnih puteva koje treba obaviti, preko potražnje stana, pa sve do pomoći pri sastavljanju rasporeda semestra na svom fakultetu, može nas kontaktirati kako bismo joj pronašli ličnog tutora. Taj tutor je zapravo malo iskusniji kolega ili kolegica, i samim tim će znati pomoći „novajliji” dok se snađe u novom gradu i na fakultetu. Smatramo da će ovaj projekat naići na veliki odjek, jer je svakom studentu početniku i u domovini neophodna pomoć kako bi se snašao u bezbrojnim novim situacijama na fakultetu, a u inostranstvu je takva vrsta pomoći svakako potrebnija. Strani jezik, nova kulturna sredina, drugačije pravne i administrativne odredbe itd. su faktori koji znaju uplašiti tek pristiglog studenta. Ali uz pomoć tutora, takvi problemi će biti lahko savladivi. Želimo napomenuti da je i ova vrsta pomoći besplatna i da ekipa STUDIRAJeu ne traži nikakvu platnu naknadu.

Ukoliko ti je potreban tutor, kontaktiraj nas putem formulara i opiši nam šta i gdje želiš da studiraš. Ako želiš da pomogneš našim budućim studentima, postani sam tutor i kontaktiraj nas putem formulara.

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu