TU Linc?!

Ukoliko razmišljate da upišete neki od postojećih tehničkih univerziteta ili fakulteta, na listu izbora ćete možda uskoro moći dodati i novi univerzitet: TU Linc.

U pozadini ove ideje se nalazi premijer Kurz, koji je juče iznio prijedlog o izgradnji novog Tehničkog univerziteta (TU) u Lincu koji bi imao fokus na digitalizaciji. Ipak, kako za sada nisu bili iznijeti detalji, mnogima je nejasno kako će to tačno izgledati, odnosno na primjer da li će postojeći tehnični fakultet na Univerzitetu u Lincu ostati ili će biti spojen sa novoplaniranim univerzitetom. Rektori postojećih TU-a su skeptični po pitanju ove ideje.

Univerziteti su bili poprilično iznenađeni ovom njegovom inicijativom – ministar obrazovanja Faßmann se kratko osvrnuo sa komentarom da je zadovoljan kada se pronađe još sredstava da se konkretno ulože u univerzitetski sistem te da je jučerašnji dan (radi inicijative) bio “dobar dan za univerzitete”.

S druge strane su univerziteti po pitanje inicijative poprilično nesigurni te su mišljenja da je dobro da se više novca uloži u sistem ali ne na štetu već postojećeg sistema, što je nešto što se često zapostavi. Pored toga, statistika pokazuje da zapravo ne nedostaje studentskih mjesta u oblasti računarstva, već je problem raspodjele istih. U Beču univerziteti moraju da odbijaju studente zbog nedostatka mjesta a u ostalim univerzitetskim gradovima pak mnoga ostaju prazna. Predsjednik TU Austrije (udruženja tri tehnička univerziteta TU Beč, TU Graz, Montanuni Leoben) i rektor TU Graz, Kainz, komentariše da nisu vidjeli potrebu za drugim/novim tehničkim univerzitetom: “Austrija je već vrlo dobro snabdjevena sa tri tehnička univerziteta. U Bavarskoj i Baden-Vurttembergu postoje po dva, u Hesenu jedan, a to su zemlje na skali Austrije ili su veće.”

Ne previše malih jedinica

“Moramo biti oprezni da sami sebe kroz previše malih jedinica ne oslabimo, jer nam je potrebna kritična veličina kako bismo bili u stanju da se održimo u međunarodnim okvirima”, tvrdi Kainz te metaforički poredi ovo sa komadima torte: što se više komada isiječe, isti su manji. Istog mišljenja je i Predsjednik Udruženja industrije, Knill. Oblasni upravnik Gornje Austrije, Stelzer, je radije za varijantu objedinjavanja ponuda Univerziteta u Lincu (JKU) i univerziteta primenjenih nauka na novom univerzitetu: “Da bi dalje razvijala poslovnu i industrijsku važnost i borila se protiv nedostatka kvalifikovanih radnika, Gornjoj Austriji je potreban nezavisni tehnički univerzitet. To će biti dobra saradnja i bliska koordinacija između JKU, tehničkih fakulteta i novog tehničkog univerziteta.” Rektor Univerziteta u Lincu, Lukas, takođe pretpostavlja da će JKU igrati centralnu ulogu u uspostavljanju novog objekta. S druge strane, predsedavajući Savjeta za istraživanje, Androsch, je u svojoj zabrinutosti naglasio da za razliku od Švajcarske, Austrija već ima hronično nedovoljno finansirane univerzitete i dodavanje još jednog će samo dodatno otežati cjelokupnu situaciju.

Izvor možete pronaći ovdje.

STUDIRAJeu redakcija

© STUDIRAJeu. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole administratora: admin@studiraj.eu
error

Da stalno budete u toku, lajkujte našu FB stranicu